Френският писател, есеист и литературен критик Ерик Ноло пристига в града, вдъхновил написването на романа „Последна спирка Русе“. Литературната среща ще бъде на 21 февруари, понеиделник, от 18 часа, в зала „Константин Димчев“ на Доходното здание.
„Последна спирка Русе“ е любовен трилър, разгърнат на фона на българския градски и природен пейзаж и на родната действителност през погледа на французин българофил. Сюжетът проследява драматичното бягство на французина Серж и българката Деляна, гонени от българската мафия по трасето от София до Русе. Ерик Ноло има опит като учител по френски език през 80-те години на миналия век в България. 
Романът му беше публикуван за пръв път миналата година от едно от най-големите френски издателства „Албин Мишел“. Тогава Ерик Ноло даде специално интервю за „Утро“.
„Още като се роди идеята за романа, реших, че трябва да се развива в Русе“, заяви тогава Ерик Ноло. „Причината да посетя вашия град е връзката му с Елиас Канети, аз много обичам този писател. От него разбрах за архитектурата на града. Влюбих се в Русе още при първото си посещение, идвал съм пет пъти, обичам улиците на града денем и реката нощем“, разказа тогава Ерик Ноло за читателите на „Утро“.
Представянето на „Последна спирка Русе“ се организира от българските му издатели „Колибри“ с подкрепата на сдружение „Полифония“ и френската асоциация „Артавенир“. Ще прозвучи и музика на живо от Дебюси и Черкин в изпълнение на Вероника Илиева (пиано), Мариан Петков (цигулка), Преслав Ламбев (цигулка).