Това заяви назначеният от талибаните говорител на Министерството на отбраната Енаятулах Хаваризми

Радикалните талибани, които завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., възнамеряват да създадат нова армия от 150 000 войници. Това заяви назначеният от талибаните говорител на Министерството на отбраната Енаятулах Хаваризми в интервю за Bakhtar.

Той заяви, че Министерството на отбраната планира да мобилизира военнослужещи с боен опит, включително тези, които са служили при предишния режим, при формирането на новите въоръжени сили.

"За създаването на такава структура са необходими професионални кадри и Министерството на националната отбрана ще набира офицери с боен опит в новата армия", каза Хаваризми.

Коментирайки техническото оборудване на бъдещата армия, говорителят на Министерството на отбраната заяви, че талибаните водят преговори за предоставяне на военно оборудване "от редица съседни държави". Той отбеляза също, че от септември 2021 г., когато талибаните сформираха Tasfiya al-Saf ("Прочистване на редиците") - комисия за наблюдение на морала на бойците, над 4000 поддръжници на талибаните са били изключени от редиците на талибаните.

"Към днешна дата от Ислямска държава Афганистан са изгонени 4202 души, които комисията Tasfiyeh as-Saf счита за неблагонадеждни", подчертава Хаваризми.

В края на миналата година беше съобщено, че талибаните са сформирали специален комитет за реорганизация и подобряване на ефективността на националната армия. Освен това талибаните постепенно въвеждат основите на религиозното и идеологическото образование във военната образователна система.