„Ние искаме всички български музеи да имат съвременна визия и да са климатизирани, в тях да се работи вдъхновено, с мисъл за бъдещето на наследствата и изкуствата. В музеите работят творци и специалисти, които могат много. Но в планирания за 2022 г. бюджет не са заложени необходимите средства, за да се постигне желаното развитие. Музеите в България не са на работещите в тях - те принадлежат на цялото общество. Затова състоянието им отразява обществото като цяло. Но това не ни задоволява. Ние, музейните специалисти, знаем, че можем да работим повече и по-добре, като така впишем усилията си към промяната, която всички очакваме“. Това заяви директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов по повод националния протест, който започват музеи, галерии и библиотеки в цялата страна.
„Подкрепяме протеста, защото тези увеличения са нищожни. Галерията в Русе и без друго отделя средства от издръжката ни за текущи ремонти на окаяната ни сграда“, каза за „Утро“ директорката на Художествената галерия Елена Великова. „Разходите за електричество драстично се увеличават, няма как да спрем отоплението на фондохранилищата, защото трябва да съхраняваме произведенията на изкуството“, допълни Великова.
„Естествено, че подкрепяме протеста, увеличението на издръжката на библиотеките е минимално“, заяви за „Утро“ и шефката на русенската библиотека Теодора Евтимова.
Специалистите протестират срещу малкия размер на средствата, предвидени за тях, в проекта за държавен бюджет за 2022 година. Те са твърдо против предвиденото в новия бюджет само 5% увеличение при музеите и 9.2% при библиотеките на така наречения държавен стандарт за издръжка на щатове. Настояват за повече пари в бюджета за култура - поне 50% и за по-високи заплати - поне 1200 лева, за да са съизмерими донякъде със заплащането на учителите. В декларация, разпространявана от Сдружение „Български музеи“, която събира подписи в момента, гилдията настоява да бъде включена в дневния ред на обществото.