21 секунди разлика във валидността на тол картата на тежкотоварен камион и засичането му от тол камера донесоха глоба от 750 лв. на превозвач от Русе. За абсурдния случай алармира Елка Недкова, която е възмутена от поредната неразбория в тол системата.
Камионът е платил таксата в 17:34 часа, като от банката излиза потвърдено плащане на сумата в 17:34 часа. Шофьорът потегля по маршрута си, но на Дунав мост е спрян, тъй като става ясно, че дължи компенсаторна глоба от 750 лв. Причината - валидността на маршрутната карта е започнала да тече от 17:37 часа, а 21 секунди по-рано, в 17:36:39 часа, камионът е засечен от камера. Той не може да продължи по направлението си, докато не плати въпросните 750 лв.
Документите потвърждават, че има плащане в 17:34, но маршрутната карта действително е активирана три минути по-късно. Елка Недкова няма обяснение на какво се дължи това, тъй като обикновено валидирането става в часа, в който е извършено плащането на тол таксата за маршрута. Но дори и с тази разлика, за нея е абсурдно да се начисляват 750 лв. за преминаване през камерата 21 секунди по-рано.
От централата на БГ тол в София са обяснили, че снимката и часът на нея са актуални и трябва да плати тези пари за въпросните 21 секунди разлика. Никой обаче не може да отговори защо има разминаване между плащането и активирането.
„Това вече е непосилно за транспортните фирми, просто накрая ще ни принудят да се откажем. На Дунав мост е пълно с камиони, които са спрени именно заради някакви глоби“, заяви Недкова.