„Изома Русе“ ЕООД е кандидат за изкупи 101 940 акции на Община Русе в „Сплендид“ АД, става ясно от докладна записка на кметът Пенчо Милков, с която той предлага да бъде обявен публичен търг за за целия пакет, представляващ 50% от капитала на дружеството. Пазарната стойност на една акция е определена на 9,29 лв. Началната тръжна цена ще е 947 022 лв., стъпката за наддаване ще бъде от 20 000 лв., а депозитът за участие - 50 000 лв.
Вариантите за плащане, които се предлагат, са два: заплащане изцяло преди подписване на договора или разсрочено с начална вноска от 30% и останалите 70% в тримесечен срок, като за тях купувачът предоставя банкова гаранция.
Продажбата на акциите от хотелски комплекс „Сплендид“ е част от годишната общинска програма за приватизация за 2022 г. В края на миналата година съветниците отхвърлиха предложението на съсобственика си в хотелския комплекс „Финансова компания“ АД да закупят останалата част от дружеството. И те вече са продадени на „Изома Русе“ ЕООД. Купувачът е заявил интерес и за 50%-ния дял на Община Русе, така че поне един кандидат на предстоящия търг ще има. Междувременно за 28 февруари е насрочено Общо събрание на акционерите на „Сплендид“, което да освободи Радко Радовски от Съвета на директорите и избере на негово място собственика на „Изома Русе“ Христо Тороманов. Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев предлага представителите на Общината в събранието на акционерите да гласуват „за“ тази промяна.