Райски газ се продава в непосредствена близост до учебно заведение в центъра на Русе, съобщи Русе Медиа. Продажбата му е обявена с реклама на вратата на магазина.
Проверката е показала, че в 7.45 часа сутринта, преди началото на учебните занятия, ученици се тълпят в търговския обект, който е на по-малко от 30 метра от училището, за да си купуват балони, пълни с райски газ. Те го дишат преди часовете, за да се забавляват и изпитат ефекта на превъзбуда и еуфория, който трае около минута и половина. Празните балони са хвърлени около училището и магазина.
Потърсени са различни институции за коментар доколко този вид забавление крие риск за здравето на тийнейджърите. В Центъра за психично здраве и отделението за лечение на зависимости нямат информация, данни и наблюдение върху употребата и въздействието на това вещество, както и анализ дали се развива зависимост към него. При тях се лекуват и наблюдават зависимости към алкохол и по-сериозните психотропни наркотични вещества.
Превантивната дейност на Регионалната здравна инспекция в учебните заведения е насочена към темите за тютюнопушене, СПИН, сексуално здраве, наркотици. Райският газ не е включен в рисковите вещества според нормативните документи.
В лечебните заведения в Русе не са постъпвали случаи, свързани с употребата на райски газ, и също нямат поглед по въпроса.
Неофициални сигнали по въпроса са постъпили в Регионалното управление на образованието, затова е планирана специална среща с директори на учебни заведения и психолози по темата за райския газ.
Всъщност проблемът е, че райският газ не е забранен от закона, а предлагането и продажбата му са доходоносен бизнес. В интернет цената на едро за флакони с райски газ започва от 45 ст. до около 1 лв. Цената за готов напълнен балон е около 2 лв., а вечер в дискотеките той вече се предлага за 5 лв.
Дали обаче е нормално децата да се забавляват по този начин преди часовете и доколко упойващо вещество за медицинска употреба е подходящо за масова употреба от тийнейджъри. Все още няма достатъчно информация доколко редовното вдишване на райски газ е безвредно, как влияе на нервната система, развива ли се зависимост, какво става при комбиниране с алкохол и допълнителни медикаменти за засилване на ефекта. На всички тези въпроси може би ще отговори Експертният съвет по чл.14 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, на който Националният съвет по наркотични вещества към здравното министерство през декември е възложил да изготви становище за вредата  и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид (райски газ) именно заради масовото му използване от тийнейджърите.