Дванайсетокласниците Зара Джурова от Английската гимназия и Александър Георгиев от Математическата са носителите на първа и втора награда в първия национален младежки конкурс по писане на литературни критически текстове. Това съобщи за „Утро“ председателят на журито доц. Александра Антонова от Института за литература при БАН. Те са и единствените русенски участници от близо сто български завършващи гимназисти. Есето на Зара е било фокусирано върху „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, а Александър е писал по темата „Има и друга пандемия - от загуба на памет и прилив на минало“.
Конкурсът за младежки критически текстове по литература се провежда по проект „Дигитална библиотека на българската литературна критика“, който представя за пръв път онлайн публикациите и архивите на 20 от най-големите критици и литературни историци на ХХ век в България.
„Идеята ни бе да насърчим децата да четат и да пишат критически извън литературния материал от задължителната програма. Много сме впечатлени от големия интерес към конкурса“, допълни доц. Антонова. Текстовете на победителите ще бъдат публикувани в сборник, редом със статии на съвременните представители на българската литературна критика.