Дете на 5 години от Ветово е починало от ковид в болница „Канев“, съобщиха вчера от РЗИ. Детето е било и с множество придружаващи неврологични заболявания, сред които детска церебрална парализа, хидроцефалия, а скоро е претърпяло и операция. То е било прието за лечение на 22 декември м.г. в „Канев“, седмица по-късно се е наложило да бъде преместено в интензивно отделение, където е поставено на изкуствено дишане. Медиците са направили всичко, за да спасят живота му, потърсили са и консулти с лекари от други университетски болници, но в крайна сметка момченцето издъхнало.
До 1199 случая стигна заболеваемостта на 14-дневна база в Русенско и това нареди региона в лилавата зона. Независимо от бързото разпространение коронавируса, на този етап не се предвижда допълнително затягане на мерките на местно ниво, каза вчера областният управител Анатоли Станев по време на работна среща с колегите си от съседни области в Плевен.
Само 36 новозаразени са регистрирани в неделя в областта, но причината е по-малко направените тестове в почивния ден. Оздравелите са 200, но още трима души са починали и така броят на жертвите от началото на пандемията стана 1700. Активните случаи са 1896, в болница са 227 души, 41 от тях са в реанимация. До момента в региона са извършени 120 558 имунизации. Повторна доза са получили 56 017 души, а бустерна - 17 689.