Обществена поръчка за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционна сервизна поддръжка на автоматична газанализаторна система за непрекъснато измерване на бензен и летливи органични съединения (ЛОС) в атмосферния въздух обяви Община Русе. Оферти ще се приемат до 17 февруари, а прогнозната стойност е 140 000 лева без ДДС.            

Автоматичната газанализаторна система ще бъде  монтирана в напълно функциониращата автоматична станция за качество на атмосферния въздух на Община Русе в двора на Основно помощно училище „д-р Петър Берон“. Тя ще измерва количествата бензен, толуен, етилбензен, орто-, мета-, пара- ксилен, фенол, орто-, пара- крезол и нафтален. Обхватът на измерване трябва да е от 0 до поне 10 /десет/ пъти от съответните норми, определени в националното законодателство. Данните от измерване от автоматичната система ще постъпват в изградената местна система за наблюдение на нивата на замърсители във въздуха на Русе.
След сключване на договора за изпълнение спечелилият участник ще има 180 дни за изпълнение на поръчката, което означава, че към края на годината газанализаторната система ще може да заработи. 
С доставката на новото оборудване Общината изпълнява желанието на русенски граждани и екоактивисти, които многократно настояваха за измерване не само на фините прахови частици, но и на органичните замърсители от промишлените производства. Дали това ще спре периодичните обгазявания остава под въпрос, тъй като станцията ще установи наличието на някакво летливо съединение във въздуха, но няма да посочи откъде идва то. И всички ще са невинни до доказване на противното. Точен източник на миризливите газове могат да посочат само измервателни станции в самите предприятия, които отчитат специфичните за конкретните производства замърсители. Каквито повечето фирми всъщност имат, но някак все не мерят каквото трябва. Собственият мониторинг на въздуха в „Линамар“ например включва измерване на много неща, включително фенол, толуен, ксилен, нафтален, орто-, мета- и пара- крезол. Но не отчита нивата на диметиламин, а това е съединението, носещо известната на всички русенци миризма на бакелит.