Рекорден за последните пет години брой сделки с имоти са сключени в Русенско през миналата година, показват данните на Агенцията по вписванията. За цялата 2021-ва се отчитат 5593 прехвърляния, като всяко тримесечие броят им расте - от 1010 за периода януари-март до 1601 за октомври-декември. Сделките са с 29 на сто повече, отколкото през миналата година, когато заради пандемията бе отчетен спад с 12,6 на сто. 2019 г. завърши с 5229 сделки, което беше под числото за 2018 г. и още под 2017-а.
Данните не разграничават сделките от рефинансиранията, Агенията по вписванията не дава и разбивка по различните видове имоти - жилища, земи, аренди и наем, така че огромното число от тези сделки всъщност са прехвърляния - от родители на деца или внуци, дарения и т.н., при които няма размяна на пари. 
За реални сделки може да се смятат тези, при които е използвана ипотека, т.е. се ползват пари на банките. Техният брой съвсем не е толкова голям, но спрямо миналата година расте с почти 50 на сто. За четвъртото тримесечие на 2021-а са регистрирани 98 законни ипотеки, които се използват при покупка на ново строителство и 283 договорни ипотеки, вписвани при придобиване с банков заем. Броят на заличените ипотеки, показващ колко лица са изплатили ипотечните си заеми, също не е малък - 257. Така че една част от новите заеми са взети за рефинансиране на стари кредити при по-изгодни условия. 
Ръст обаче има по почти всички показатели и е нормално заради растящата инфлация повече хора да влагат парите си в имоти. Особено когато банките не само дават лихви за парите им на депозит, дори им събират такси за влоговете.