Проекти за изграждане на паркинги за тирове в Русе никнат като гъби след дъжд. Преди два месеца правителството отпусна 3 млн. лева за строителство на паркинг върху 163 дка общински терен. После „Свободна зона Русе“ стартира процедурата за строителство на паркинг за 80 камиона върху 10 000 кв.м собствена площ. А преди броени дни за одобрение е внесен трети проект на частната фирма „Русе Пропъртис“ ЕООД за още 70 тежкотоварни автомобила. Така че, дай Боже, след няколко месеца шофьорите на тирове да има къде да спират преди граничния пункт и трафикът малко да се разтовари.
По данни на Гранична полиция годишно през Дунав мост и Русе преминават 867 хил. тежкотоварни автомобила, затрудняващи всекидневно трафика в изходните точки на града.
„Русе пропъртис“ противно на името си е софийска фирма, регистрирана очевидно с цел изграждане на този паркинг. Тя е 100% притежание на австрийската „ВХО Холдинг“, която пък е собственост на Томас Вили Бец. Това е синът на добре известния у нас Вили Бец, който през 1994 г. закупи държавния превозвач СО МАТ /Стопанско обединение „Международен автомобилен транспорт“/ и го превърна в една от най-големите транспортни фирми на континента с 8000 служители и 4500 камиона.
Паркингът на „Русе пропъртис“ ще бъде за 70 тира и ще се разположи върху терен на ъгъла на бул.“България“ и ул.“Канлъ дере“ под сервиза на „Евро старс“. Инвестицията ще бъде част от европейски проект за създаване на мрежа от безопасни и сигурни паркинг зони (SecureNetwork) с поддръжка на ITS (Интелигентни транспортни системи). Програмата на ЕС TEN-T финансира с над 50 милиона евро внедряването и използването на такива интелигентни транспортни системи, които включват интелигентно паркиране на камиони, време за пътуване и информация за трафика в реално време.