Д-р Светла Христова е началник на отделение „Акушерство и гинекология“ на Университетска болница „Канев“. Завършва медицина във ВМУ- Плевен през 1985 г. От 1986 година е част от екипа на болницата. През 1991 г. придобива специалност по акушерство и гинекология в Медицинска академия-София.

- Д-р Христова, разкажете повече за АГ-комплекса на Университетска болница „Канев“.
- Русенският АГ-комплекс е с ранг на институтска болница. Това е т.нар. трето ниво, тоест тук могат да раждат и жени, които са най-тежките случаи – с недоносени деца дори четвърта степен. Нашите микропедиатри отглеждат бебетa от порядъка на 650 грама. Така че при нас се обслужват най-тежките случаи. 
Стационарът на комплекса разполага с 52 легла, които са разпределени в съответните структури. Структурата разполага с диагностично-консултативни кабинети с ехографи, където става приемът на пациентки 24 часа в денонощието, две операционни и една манипулационна зали. Самото отделение по акушерство и гинекология е създадено още през 1921 г., като в началото на 2012 г. бе преместено в изключително модерна пететажна сграда. В Акушеро-гинекологичния комплекс функционират отделение по акушерство и гинекология, което е разделено на три структури: Патологична бременност, Гинекология и Родилно. В него е разположено и отделението по неонатология
- Освен ражданията, с какви други заболявания се сблъсквате в отделението по акушерство и гинекология?
- По време на бременност и ражданията
често се срещаме с много придружаващи или новопоявили се заболявания от обхвата на други специалности
Имам предвид сърдечно-съдови, бъбречни, ендокринни, системни, хематологични и други. Бременността често се явява рисков фактор, защото натоварва с повече изисквания органите и системите на бременната, което може да доведе до влошаване на съществуващо заболяване или до поява на ново. Затова е изключително важно бременните навреме да се регистрират в женска консултация, където чрез изследвания и консулти със съответните специалисти, ако е необходимо, навреме да се установи всяко отклонение в нормалното протичане на бременността или в здравословното състояние на жената. „Програма майчино здравеопазване“ е тази, по която се работи в женските консултации, и в нея точно е написано как се проследява нормално протичаща бременност и бременност в риск.
- Какви операции и манипулации извършвате? 
- В структура Гинекология на отделението извършваме спешен и планов прием на жени с гинекологични заболявания за консервативно и оперативно лечение, включително и с онкологични заболявания, хирургични интервенции с диагностика или с терапевтична цел, съвременни диагностични процедури, като колпоскопия, хистероскопия, цистоскопия, амниоцентеза. Ние
разполагаме с необходимата апаратура за осъществяване на специфична гинекологична дейност
апарат за ултразвукова диагностика с вагинален и абдоминален трансдюсер, ЕКГ-апарат, колпоскоп, хистероскоп, цистоскоп, резектоскоп и необходимото оборудване за малки и големи оперативни интервенции. Освен класически оперативни интервенции в структурата се извършват и онкологични, урогинекологични безкръвни, т.нар. лапароскопски операции при: оперативно лечение на миоми, лапароскопска хистеректомия и миомектомия, оперативно лечение на кисти на яйчниците, поликистоза на яйчниците, извънматочна бременност, стерилитет и други.  
- Какво се е променило през годините при проследяването на една бременност? Колко и какви прегледи са необходими, за да се чувства спокойно една бъдеща майка, а и вие?
- Преди години имаше много стройна система за наблюдение на бременните в женските консултации, посещения от акушерката при необходимост. Бяха обхванати почти всички бременни. С идването на демокрацията, особено първите години, понятието женска консултация малко загуби смисъл, но постепенно
амбулаторното проследяване на бременните се подобри и положителните резултати са налице
При необходимост наблюдаващият акушер-гинеколог може по-често да се среща с бременните жени, което е от значение за неговото и за тяхното спокойствие и увереност. 
- Да кажем нещо и за възрастта на родилките. Все още има много млади бъдещи мами, но се наблюдава  тенденция на родилки в по-зряла възраст и според вас на какво се дължи това?
- Много жени отлагат раждането по различни причини - лични, здравословни, професионална квалификация и кариера. С развитието на медицината и по-специално на репродуктивната медицина и на инвитро методите се дава възможност както на жени в репродуктивна възраст с проблеми при забременяването и износването, така и на жени в по-зряла възраст да усетят щастието и отговорността на майчинството.
- Правилно ли е родилките да могат да избират как да родят? Питам заради по-честия избор на израждане чрез цезарово сечение.
- Смятам, че въпросът е излишен, въпреки че е актуален. Лекарят е този, който преценява и решава по какъв начин ще се роди детето.
Няма нищо по-физиологично от нормалното раждане, ако няма противопоказания за това
В България няма нормативна и правна норма за т.нар. „секцио по желание“. Природата е създала жената да ражда и няма нищо страшно от това. Болката по време на раждането може да се преодолее с психологическа подкрепа и с възможностите на регионалната анестезия. Анестезиолозите, с които работим, имат голям опит и обезболяването на нормалното раждане не е мит, а реалност. 
- Какво е мнението ви за възможността да се роди в домашни условия? Има държави, където това не е проблем в присъствието на акушерка.
- Лично аз не споделям тази възможност. Дори и при нормално започнало раждане, винаги може да настъпи усложнение от страна на плода, или от страна на раждащата, когато
всяка минута за активна намеса и действие е от решаващо значение за живота на бебето или на бъдещата мама
Тези сериозни усложнения могат да бъдат решени единствено от лекар.
- Как се отрази пандемията на екипа на отделението и на Вашите пациенти? 
- Тези две години бяха истинско предизвикателство за всички работещи в АГ-комплекса. Неизвестността в началото по отношение на механизма на протичане на заболяването, чисто медицинското и терапевтично поведение, наблюдението и отражението му върху бременната и плода, протичането на самата бременност, времето и начина на родоразширение, поведението при влошаване на състоянието... Имаше много моменти, в които напрежението ескалираше. Благодарение усилията и професионализма на целия екип решавахме проблемите.
- Какво бихте посъветвали бъдещите майки?
- Най-хубавият период от живота на жената – бременността, става още по-прекрасен, когато завърши с появата на бял свят на здраво бебе.
Често бъдещите майки имат много въпроси, на които нашите специалисти могат да дадат адекватни отговори
Много е важно да знаят, че при най-малкото притеснение трябва да се обръщат към специалист.
- Посрещате втори Бабинден в условията на Ковид-19. Какво ще пожелаете на екипа с който работите?
- Първо искам да благодаря от цялото си сърце на всички, работещи в отделение „Акушерство и гинекология“. Благодаря за професионализма, усърдието, всеотдайността, отговорността, емпатията и безотказаността на лекари, акушерки, медицински сестри, санитарки, на всички, с които 24 часа в денонощието, всеки ден сме заедно в посрещането на новия живот и в споделеното щастие на майките, родили своите рожби! По случай 21 януари, Бабинден и Ден на родилната помощ, пожелавам много здраве и професионални успехи, много щастие и благоденствие на всички и техните семейства! 

Силвия ДИМИТРОВА