„Искам да променя представите на хората за институцията. Много е лесно да се критикува, но хората, които искат да се борят, се хващат за работа“, каза за „Утро“ Цонка Христова, която вчера беше назначена за директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе. Тя ще изпълнява длъжността до провеждане на конкурс. Цонка Христова наследява Анатоли Станев, който пък стана областен управител. Двамата бяха съперници за шефското място на РИОСВ през лятото на 2020-а, спечели го Станев. Година по-късно Христова се върна на директорското място в Природния парк, където е работила дълги години.
Цонка Христова е дипломиран специалист по опазване на околната среда, на практика се връща в инспекцията, откъдето започва трудовия си стаж през 1989-а. Има богат опит като ръководител на екологични проекти и работа с неправителствени организации. 
„Първата ми задача ще бъде да сложа ред в системата за приемане и реагиране на сигнали за нарушения и замърсявания на околната среда“, каза още Цонка Христова за „Утро“. Тя не скри, че е била номинирана за поста от Тома Белев, зам.-министър на екологията сега, но признат зелен екоактивист и дългогодишен експерт, с когото са имали много общи позиции. Тъкмо той я е представил вчера на новите й колеги в инспекцията по видеоконферентна връзка. „До миналия ден се колебаех, защото исках делата на Природния парк да бъдат поверени на специалист“, каза още Христова. Взела решение, когато станало ясно, че директор на ПП „Русенски Лом“ ще бъде досегашният й колега Георги Георгиев. Той работи повече от 15 години в управлението на парка, от вчера е назначен за директор там.