Трябва да спрем тези, които замърсяват, категорично заяви новият директор на екоинспекцията инж. Цонка Христова на вчерашната си среща с кмета Пенчо Милков, на която двамата обсъдиха съвместните си действия за ограничаване замърсяването на въздуха в Русе.
„Заложили сме подмяната на близо 1400 печки на дърва в целия град с нови, служителите ни продължат да санкционират нерегламентирано горене от домакинствата и продължаваме да мием редовно улици и булеварди, за да се справим със запрашаването“, обясни Милков, който подчерта, че за първи път от години нивата на фини прахови частици са толкова ниски. Както „Утро“ писа, през 2021 г. е имало само 27 дни с превишения на фини прахови частици, докато през предходната година са били 55 при норма 35 дни годишно. Строителството по големия ВиК проект вероятно ще вдигне запрашеността, но работата не трябва да спира, заяви Милков.
По отношение на промишлените замърсители двамата бяха единодушни, че в проверките трябва да се включи и Дирекцията за национален строителен контрол. Според инж. Христова някои от фирмите не ползват пречиствателните си станции съгласно проектираното и в тези случаи ДНСК може да издаде предписание за затварянето им. Кметът и екодиректорът смятат също така, че държавата трябва да си върне правомощията по отношение на условията на труд в промишлеността, защото е недопустимо оценката на риска на работното място да се извършва от частни фирми.
Инж. Христова обяви пред кмета Милков, че не би възпрепятствала гражданите да участват в проверките на потенциалните замърсители, ако имат такова желание. Следобед тя се срещна с русенски екоактивисти по нейна покана.