Русенската опера ще отбележи 90-годишния юбилей на проф. Петър Луканов, доайен на българския балет, с представление на „Жизел“ на 27 януари. Събитието в Доходното здание се превръща в празник, защото професорът ще бъде удостоен със златна значка „Русе“ за високи професионални постижения и заслуги в областта на балетното изкуство и приноса му за развитието на културния живот в крайдунавския град.
Проф. Луканов е постановчик на спектакъла „Жизел“. Творческият му път започва от Русе през далечната 1953 г. като артист-балетист. Завършва балетна режисура в Москва при Леонид Лавровски. Дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, Петър Луканов създава повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри. На русенска сцена поставя мащабни балетни творби, сред които класическият „Дон Кихот“ и българският „Козият рог“. Неговият „Жизел“ се играе и до днес на русенска сцена.
Публиката ще види като красивата девойка Жизел японската солистка на русенската балетна трупа Мию Хирамацу. Сънародникът й Масаки Такада влиза в ролята на принц Алберт. Изящната Цветелина Катрин Иванова се превъплъщава в образа на Мирта, предводителка на приказни духове.