Ресторантите на McDonald's в САЩ са с намалено работно време заради липсата на персонал. Това обяви главният изпълнителен директор Крис Кемпчински пред The ​​Wall Street Journal. Спрямо времето преди пандемията часовете, в които са отворени 13-те хиляди ресторанта в страната, са намалени средно с 10%.

Рекорден брой американци напускат работата си в търсене на по-добри заплати, обезщетения и условия на труд. Други са се върнали към образованието, сменили са индустрията или са се пенсионирали по-рано. Това е причинило огромен недостиг на работна ръка в индустрии като образовани и транспорт, но ресторантите са засегнати особено силно.

Междувременно има огромно увеличение на броя на работниците, които са болни, тъй като случаите на коронавирус се увеличават на фона на разпространението на варианта Омикрон. Някои ресторанти бяха принудени да намалят работното време, да ограничат менютата си, да се откажат от храненето на място и да вдигнат цените – или защото нямат достатъчно персонал, или защото персоналът, който имат, често се самоизолира.

Кемпчински казва, че заради всички тези проблеми обслужването в ресторантите на McDonald's става все по-бавно. Той добави, че персоналът не се възстановява толкова бързо, колкото е очаквал, и прогнозира, че проблемите ще продължат и през следващите няколко тримесечия.

Доклад на Kalinowski Equity Research от октомври констатира, че недостигът на работна ръка в McDonald's намалява продажбите на веригата с 3 до 4%.