„Публиката може да очаква всичко. Но ще получи онова, което й липсва. Ще получи плахи шеги, посветени на тези хора, с които никой не се шегува. Ирония за родината и нашите раболепни нрави, от които страдат кравите. Песента накрая е проста, безхитростна и наивна, но е любимата ми част. Там някъде метафората става ясна“, каза пред „Утро“ Мартин Карбовски преди представлението на нашумялата му пиеса „Крава“ в Русе.
Спектакълът ще се играе на 23 януари в Канев център, билети се продават на касата на центъра.
В центъра на историята е отглежданата в кюстендилското село Мазарачево крава Пенка, която през 2018 година премина сръбската граница, а когато  собственикът й поиска да си я върне, се оказа, че по правилата на абсурдната понякога евробюрокрация Пенка трябва да бъде умъртвена, защото идва от страна извън ЕС.
В този сюжет се крият актуални теми и много обобщения, за които преди няколко дни писателят Недялко Славов /“Камбаната“/ написа думи, които всеки автор би искал да чуе. 
„Тази вечер в Пловдив гледах пиесата на Мартин Карбовски „Крава“. Е, непоколебим, талантлив и хелиотропично изправен човек и творец е Карбовски. 
Браво! 
Безмилостна гротеска, гняв, абсурдизъм, провокация,  мигове на лирическо мечтание. Един час, в който можем да чуем това, което всички мислим, но нямаме смелост да кажем на глас. Театрална свободна територия на непокорство в един изплашен, подстриган политкоректен свят. 
„Пламъче не изтънявай,
ти можеш да си огън,
ти си наш Божествен дар!“
Това е финалният рефрен на песента, който актьорите пеят от сцената, а публиката припява. Дай Боже, повече хора да запеят тая песен“, написа писателят във фейсбук.
„Работили сме много в Русе и околностите му. Имам пътепис за Дунава, когато се твърдеше, че реката е отровена от румънска мина. Обичам Русе и смелостта на хората там още от социализма. Имах едни приятели, които помнеха задушливата миризма от Гюргево. Оттам започна промяната. От Русе. Хората, които познавам, си тръгнаха от тази страна. Не защото не я обичат, а защото страната ни вече е само София. Това е скудоумието на лидерите ни. А и нашата глупост. Ние им разрешихме да обезродят и обезселят великата ни територия. Ние вече дори не смеем да се подиграваме на силните на деня и на политиците ни. Затова и направих пиесата „Крава“. В нея има по един скеч за силните на деня. Розовите европейци, полудели от троцкизъм и благополучие, както и нашите оранжеви тикви, растящи до рекорди в политическия ни живот“, казва Мартин Карбовски - журналист с мнение, позиция и хъс да ги отстоява, дори когато не са особено популярни. Точно това му създава неприятности, но и верни почитатели, които ще могат да се срещнат с него след спектакъла в Канев център на 23 януари.
Как решава един журналист да се занимава с театър във времена на абсурд и страх, най-вече обвити около световната пандемична обстановка?
„Като остане без работа. Аз без работа не мога да стоя. В паницата на ближния няма много какво да се гледа. Модите идват и си отиват като зимата. А на мен ми е интересно и ми се зловиди какво става у нас. Накъде вървим. Според мен вървим весело, с фанфари към пропастта. Затова трябва метафора, нали? Е, в пиесата има такава метафора“, отговаря Карбовски. 
Режисьор на „Крава“ е Любослав Неделчев, ролите изпълняват Владимир Солаков, Александра Койчева, Крис Атанасов, Марин Маринов, Симеон Димов, Антоан Петров-Анди.