Осемгодишната Калина Тиханова спечели класацията на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ за най-четящото дете на 2021-ва в категория „Приключенци“ с прочетени 414 книги. Тя сложи детската си длан като отпечатък в Алеята на най-четящите деца на Русе. Четиригодишната Никол Цанкова грабна приза в категорията „Малчугани“, защото през миналата година е прочела 363 книги, заети от русенската библиотека. Най-ревностните малки и по-малки читатели получиха грамоти и награди, осигурени от библиотеката и от книжарниците „Хермес“ и „АБВ“. 
„Вие сте нашата надежда и вдъхновение, защото осмисляте усилията ни“, каза директорката на библиотеката Теодора Евтимова на церемонията по връчването на наградите. „Четенето е най-хубавото нещо на света, откривайте светове и герои, бъдете дръзки и смели, сбъдвайте мечтите си, четейки“ - това пожела на малчуганите Никол Данева - най-четящото дете на библиотеката през 2016 и 2017 г.
За втора поредна година имаше и награда „Най-четящо семейство“. Спечели я семейство Тодорови - Ивайло, Виктория и 7-годишната Иринка. Награда получи и най-младият читател на библиотеката: едва четиримесечната Ема, която вече има читателска карта, макар и носена от усмихнатата й майка.
И тази година продължава инициативата „Светът на книгите и Кукленият театър“. Активни четящи деца получават безплатни билети за куклен театър, а зрителите на месеца в театъра вземат безплатна читателска карта за библиотеката. Въпреки предизвикателствата и трудностите, Регионалната библиотека е привлякла над 6 хиляди читатели през миналата година, отбеляза Теодора Евтимова. Доста по-малко от предишните години, но все пак с увереност, че това е сигурно и безопасно място за посетители и приятели. От библиотеката отбелязват и 133 проведени събития, които са привлекли над 50 хиляди души онлайн.