Срочната служба в доброволния резерв е първата стъпка към връщането на наборната военна служба. Това пише в социалните мрежи бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В понеделник 91 жени и мъже започнаха военната си подготовка във военния университет във Велико Търново, а 30 - във факултет „Артилерия“ в Шумен.

Каракачанов, който приветства старта на подготовката, припомня, че промените са били приети през декември 2020 година по време на мандата, когато той е бил министър на отбраната.

„Връщането на наборната военна служба, за което настояват ВМРО, все повече се налага от нарастващите геополитически рискове в нашата част от света“, посочва Каракачанов.

По време на дебатите още по онова време обаче многократно беше повтаряно, че срочната служба в доброволния резерв не е стъпка към връщането на задължителната казарма. А начин да се търсят хора за армията.

Затова и едно от преимуществата за срочната служба в доброволния резерв е, че преминалите я ще могат да влизат без конкурс в армията. Както и в държавната администрация и в системата за защита на националната сигурност.

Извън набора на доброволци армията от години се бори с недостига на резервисти. От определените около 3000 места само 400 са заети.

Извън нововъведението в края на миналата години министерството обяви конкурс за 1564 длъжности в доброволния резерв.