Проблемът със злополучния ремонт на терена на Градския стадион и изграждането на осветление от фирма „Тарктур“ по обществена поръчка за близо 1 милион лева държавни пари, отново доби актуалност. Без да е ползвано от около година, игрището е в окаяно състояние. А „Дунав“ уж ще разчита на него за пролетните си мачове. По този повод потърсихме шефа на общинската фирма „Спортни имоти“ Борислав Рачев. Ето какво каза той.
„Ще започна оттам, че проектът за ремонта на съоръжението е сбъркан тотално от самото начало. При това теренът не е единственият силно компрометиран участък. На практика стадионът е без осветление, защото и трите табла не са годни.
Уверявам ви, че служителите от „Спортни имоти“ направиха и правят всичко възможно, за да спасят терена по някакъв начин. Опасявам се, че това е невъзможно. Дупчат терена, защото дренажната система на практика я няма, ползват какви ли не други техники, опитват какво ли не. Ще ви дам пример с помощния терен. Той е без дренаж, но след като завали дъжд, се отводнява много по-бързо от „основно ремонтирания“, който представлява глина. Как да мине вода през такъв слой? Поставени сме пред изпитание да се прави ремонт на ремонта, но Общината не може да си позволи да хвърли ей така 1 милион лева за свършена от други през пръсти работа.
Дали прокуратурата се е отказала да продължи с проверката? Доколкото знам, тя ще бъде подновена, ще се работи отново по темата. И така трябва. Когато г-н Андрей Кузманов беше служебен министър на спорта, го сезирах за положението с Градския стадион в Русе. После запознах със ситуацията и новия министър Радостин Василев, както и заместника му Владимир Харизанов, в чийто ресор са спортните обекти. Реакцията не закъсня. Г-н Василев ще прати на 13 януари комисия от спортното министерство, която ще обследва в детайли състоянието на терена и осветлението. Веднага искам да кажа, че обектът все още е в гаранционен срок, което означава, че „Тарктур“ трябва да поеме отговорност за свършеното и несвършеното. Много се надявам това да се случи. Защото - пак казвам - каквото и да правят служителите на „Спортни имоти“, теренът на стадиона изглежда неспасяем. „Ремонтът“ му, е почнал и е завършил с тотални грешки - от проекта до изпълнението му“.