Българският спортен тотализатор ще стане основен спонсор на Левски и по този начин ще спаси “сините” от тежката финансова криза, в която изпадна клубът заради проблемите със закона на собственика Васил Божков. Новината, че тотото ще финансира Левски идва броени часове, след като Спорното министерство в лицето на министър Красен Кралев смени цялото ръководство на Спортния тотализатор, съобщава ClubZ.

След приетите промени в Закона за хазарта именно БСТ стана монополист в лотарийните игри, които допреди това бяха контролирани от “Нацоналната лотария” на Божковкоято на свой ред бе основен спонсор на Левски. След промените в Закона и тежките обвинения към Божков, в Левски настъпи финансова криза, като изпълнителният директор и треньорският щаб се отказаха от месечните си възнаграждения, а клубът се издържаше от дарения на фенове и приходи от продажба на билети и фен артикули. Изпълнителният директор Павел Колев обаче призна, че това е временен вариант и няма как клубът да функционира в дългосрочен план без нови спонсори.

По-рано днес стана ясно, че със заповед на Красен Кралев се сменя досегашното ръководство на Българския спортен тотализатор. Новият изпълнителен директор на тотото е Любомир Петров, който заменя на поста Дамян Дамянов. В новия Управителен съвет на БСТ влизат и двама бивши футболисти на Левски – Гошо Гинчев и Христо Йовов, като допреди няколко години Гинчев бе и член на Надзорния съвет на “сините”, докато преди време Йовов изпълняваше ролята на спортен директор на тима. Другите двама нови членове на УС на тотото са Людмила Петкова и Валентин Точев, а Дамян Дамянов вече ще бъде консултант на УС.

Все още не е ясно с каква сума месечно тотото ще подкрепя Левски, нито са известни другите параметри по спонсорския договор между двете страни.

До момента няма официално потвърждение за партньорството между БСТ и Левски от нито една от двете страни.