Издирван от Австрия бос на банда за кражби ще чака в ареста предаването му на тамошните власти.
43-годишният Р.Х. е задържан под стража с разпореждане на Окръжния съд на 26 декември, съобразено с издадената срещу него на 17 декември от съда в австрийския град Винер Нойщадт Европейска заповед за арест.
Тя е по две обвинения.
Първото е кражба на строителни машини за 16 500 евро заедно с още трима души в началото на юни в Траунлайтен. Полицията в австрийския град била изумена от бруталността на крадците, които разрязали вратата към помещението с ъглошлайф, след като като направил отвор в оградата, за да влязат на складовата площадка.
Второто обвинение обхваща периода от над година и половина /от пролетта на 2020 до 15 октомври 2021 година/, когато Р.Х. създал 8 членна банда за взломни кражби в различни австрийски провинции. Другото направление в „бизнеса“ на групата било кражби на коли, за които си препращали учебни видеоклипове как могат незаконно да отварят и стартират превозни средства с радиопредавател без ключ. Наред с това поддържали връзка чрез чатове, в които обменяли на информация заключващите системи на кои автомобили на какви електронни смущения реагират, както и снимки на откраднати стоки, които подготвят за черния пазар.
Р.Х. е обжалвал решението на Окръжния съд пред Апелативния, но там то е потвърдено и вече е окончателно.