Подписка в защита на кандидатурата на Анатоли Станев за областен управител на Русе беше разпространена вчера от организаторите й. Тя е подкрепена от 42 души, сред които повече и по-малко познати за широката общественост имена.
Според коалиционното споразумение областният управител на Русе ще бъде излъчен от „Има такъв народ“ и партията посочи за поста директора на РИОСВ. Срещу това почти веднага се обявиха три фейсбук групи с екологична насоченост, които в писмо до премиера Кирил Петков оспориха качествата на кандидата, обвиниха го, че част от проблемите с въздуха на Русе се дължат на несвършена работата от екоинспекцията и заплашиха с протести. 
От ИТН защитиха своя кандидат с писмено изявление на областния координатор и на всички общински координатори на партията. Огласената вчера подписка също е реакция срещу писмото на фейсбук групите „Русе диша“, „За чиста въздух и вода“ и „Обществен съвет-Русе“. 
„Изразяваме категоричното си несъгласие с опитите на група хора да говорят от името на цялото общество в Русе. Анатоли Станев е уважавана личност в Русе. Като директор на РИОСВ-Русе успя да наложи правила и контрол над голяма част от предприятията, чиято дейност е опасна за околната среда. Атаките към него започнаха след категоричната му позиция срещу намеренията на „ДД Логистика“ ЕООД за инсталиране на вредни производства в града ни без оценка на въздействие на околната среда. Фирмата е собственост на дългогодишния спонсор на ГЕРБ Красимир Даков, който години наред беше известен с прозвището „Собственикът на града“... Противопоставяме се на опитите на лица, управляващи групи в социалните мрежи, да си преписват обществена значимост и тежест, каквато нямат. Фейсбук групата „За чист въздух и вода“ се администрира от хора с нескрити политически амбиции. По голямата част от тях са били неуспешни кандидати в една или друга листа по време на политическите избори през последните години. Не е необходимо да се укоряват и винят нечии лични амбиции, но обсебването на чувствителната за русенци тема за чист въздух в името на желанието за кадруване в полза на определени лица е недопустимо. Считаме, че в Русе има авторитетни и уважавани хора, които не са активни в интернет пространството, но чието мнение също следва да бъде зачетено“, се казва в подписката. 
„Утро“ потърси мнението на самия Анатоли Станев, който се оказа в центъра на един от най-големите публични сблъсъци през последните години. Той отказа да коментира ситуацията. „Иначе ще легитимирам тези, които си позволяват да спекулират с всичко“, беше лаконичният му отговор.