„Случи се, чувството е неописуемо, всички сме развълнувани, а за мен като основния човек, който тичаше напред назад е и задоволително. Това е история за селото, всички се радват, че вече имат църква, където да се чувстват християни. Толкова години са минали, но хората не загубиха вярата си. Препятствия имаше, но когато човек си постави дадена цел човек трябва да бъде отговорен и да се бори“. Това казва Симеон Богомилов Борисов на вчерашното освещаване на новия храм „Свети Георги“ в сливополското село Кошарна, за чието завършване и отваряне той има главна заслуга.
Основният камък на църквата е поставен преди повече от век - през 1904 година. След това работата ту-тръгва, ту спира, но така и не стига до край до вчерашния 9 януари, неделя след Богоявление по православния календар. 
„Различни препятствия имаше по пътя, докато стигнем до тук - за жителите на село Кошарна, за църквата и за кметството, за да заработи Божия храм. Благодаря на кмета на Сливо поле Валентин Атанасов, че помогна с узаконяването на храма, инак той щеше да бъде съборен или трябваше да се търси решение по друг път. Ще продължат строителните дейности по църквата лятото, ще помагаме, има отделени средства. Благодаря и на Симеон, който беше главен виновник за възобновяването на храма. Вярата прави хората по-добри, имайте вяра, а с вас ще е покровителя на вашата църква свети Георги“, поздрави жителите на селото Русенският митрополит Наум, който освети новия молитвен дом.
605 са жителите на Кошарна по документи, но реално в селото има около 400 души. От тях християните са стотина и досега са разчитали за сватби, кръщенета и православни празници на църквата в съседното село Борисово.
„Имаме си вече храм, където да идват хората на кръщенета, сватби, както си подобава. Радвам се“, каза 75-годишната Тинка Гюргиева. 
Църквата не успя да побере всички желаещи да присъстват освещаването и мнозина останаха навън. В края на близо 3-часовия ритуал беше раздедин курбан, осигурен от хората от селото.
В общоселския празник се включи и местното читалище „Иван Вазов 1927“. Дечица в народни носии трогнаха под ръководството на читалищния секретар Шенай Зейнелова трогнаха множеството с молитвата „Отче наш“.
Първият подарък на храма - икона на неговия патрон и покровител св. Георги - беше поднесен от кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов. 
„Нека с този скромен първи подарък да се оформи интериора на църквата, началото е сложено, ще подпомогнем окончателното завършване на храма. Ангажираме се да помагаме с каквото е необходимо църковното настоятелство на Кошарна това да се превърне в един от емблематичните и хубави християнски храмове в община Сливо поле. Датата 9 януари ще остави дълга следа в историята на село Кошарна“, каза Атанасов.
„Говорихме си вчера със Симеон, че това е било хале, склад със счупени прозорци, но от девети януари нататък има село Кошарна храм божий, който трябва да се пази. Не да се надяваме на някого, а всеки един да участва тука с каквото може и както може“, пожела отец Калоян, който обслужва храма още преди той да получи официален статут. 
На празника присъства и кметът на Кошарна Бейзат Якуб, който също получи благодарността на хората за своята отзивчивост и помощ, за да се стигне до вчерашното освещаване на храма. Сред гостите бяха и някой от дарителите на храма. 
Първият дарител за идеята, който е и сред хората с най-голям принос за довеждането й до край, е собственикът на известната русенска фирма „Ел“ Стефан Стефанов, който бе сред почетните гости и чу много добри думи за себе си, но самият той не пожела да говори, защото не търси показност, признание и слава.
Заслугата за изработването на красивия иконостас и достолепния митрополитски трон в църквата е на друга известна русенска филма - производителят на мебели „Ирим“. Нейните събственици - братята Николай и Анатоли Иванови - също получиха специални благодарности.
Голяма роля в доброто дело има и Дунавски драгажен флот. Признателността за нея получи собственикът на компанията Валери Иванов.
Добри думи прозвучаха и за собствениците на фирмите „Сафари“ и „Тримих“ Пламен Ганчев и Момчил Михайлов, които също са участвали в начинанието, което ще остане в историята не само на Кошарна, но и на цялата Русенска митрополия.