Насочват пари директно към битовите потребители

Министерството на енергетиката разработва механизъм за директна помощ към битовите потребители за високите сметки за газ, съобщи “24 часа”. Вероятно рамката ще бъде оповестена в близките дни.

От икономиите от бюджета за клиентите на природен газ на регулирания пазар бяха предвидени 200 млн. лв. С тях ще бъдат компенсирани за скъпия газ както топлофикациите, така и газоразпределителните дружества.

След 1 януари обаче цените на горивото бяха увеличени от Комисията за енергийно и водно регулиране с 30%. Енергийният министър Александър Николов заяви, че е възможно тази сума да бъде актуализирана, спряно това увеличение.

Механизмът за компенсациите вероятно ще бъде обезщетение на ползван мегаватчас.

Както “24 часа” писа, по официални данни от 2020 г. битовите клиенти, които се отопляват, къпят и готвят на газ, са към 120 000. В четвъртък в парламента депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, който е и бивш зам. енергиен министър, заяви, че тяхното число е 140 000. Точно за тези домакинства до момента не бе предвидена компенсация.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви след заседание на двете парламентарни комисии - бюджетната и енергийната, че при модела, който КЕВР бил разработил за поскъпването на тока с 11,5%, не се взема и лев от бюджета. Ако било прието предложението ДДС за ток и парно да се намали на 10% за тримесечие, то увеличението на тока е щяло да бъде 1%. Така е щял да остане ресурс за по-голямо подпомагане на клиентите на газ и за ВиК дружествата.

Сутринта в четвъртък в парламента по време на изслушване на газовата връзка с Гърция министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че 1,5 млн. лв. на ден са загубите от по-малкото доставки на азерски газ, които по договора от 2013 г. са 1 млрд. куб. м на година.

Преди да съобщи числото, той направи уточнението, че колеги се позовавали на търговска тайна в договора с азерския консорциум, но уточни, че в съда, и това било доказано, общественият интерес имал превес над търговската тайна.

По-късно лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изчисли загуби за близо половин милиард лева и заяви, че това е престъпление и направи сравнение със сумата от над 400 млн. лв., колкото струва газовата връзка с Гърция, по която би трябвало да се транспортира природният газ от Азербайджан.

Николов съобщи, че има писмо от строителя “Авакс” за удължаване на срока, но това нямало да бъде допуснато. Той намекна, че е възможно да се търсят алтернативни варианти, включително и смяна на изпълнителя.