Минаващата година беше добра за най-богатите хора в света. 2660 милиардери са забогатели с около 1,6 трилиона долара от януари до началото на декември. Но колкото бързо расте богатството, толкова бързо може и да се загуби. Някои богаташи загубиха дори над 50% от богатството си. Ето кои милиардери се разделиха с голяма част от активите си, по изчисления на Forbes.

1. Колин Хуанг

Китайският милиардер загуби 40,2 милиарда долара от състоянието си. Сега богатството му се 22,4 милиарда долара.

Регулациите в Китай не подминаха и платформата за електронна търговия Pinduoduo на Хуанг. Милиардерът загуби 64% от състоянието си тази година, заради спад на акциите на Pinduoduo. Компанията беше разтърсена също и от внезапната оставка на Хуанг от поста председател през март, точно когато Pinduoduo изпревари Alibaba като най-голямата компания за електронна търговия в страната. Акциите й паднаха с 21%.

2. Джак Ма

Годината за китайския милиардер Джак Ма, който някога беше най-богатият човек в Китай, беше предизвикателна. Богатството му се стопи с 21,4 милиарда долара, по изчисления на Forbes. Държавните регулатори предприеха сурови действия срещу неговите компании - отмениха планираното IPO на Ant Group, след това удариха гиганта за електронна търговия Alibaba с глоба от 2,8 милиарда долара през април - най-високата подобна санкция, наложена досега. Пазарната капитализация на Alibaba е намаляла с 46% тази година. Богатството на милиардера е на стойност: 37 милиарда долара.

3. Хуи Ка Ян

Основателят на компанията за недвижими имоти China Evergrande Group е загубил 18 милиарда. Неотдавна стана ясно, че той е "инжектирал" 1 милиард долара от личното си състояние в закъсалата компания. Дългът на компанията е за около 300 милиарда долара.

4. Джан Йонг

Милиардерът от Сингапур е основател и председател на Haidilao - най-голямата ресторантьорска верига в Китай с локации по целия свят. Окуражен от годините на бърз растеж, гигантът прави рискован залог - да осъществи най-голямата си експанзия по време на пандемията, удвоявайки броя на локациите си си до почти 1600. Начинанието не се оказва много успешно. През ноември компанията обявява, че ще спре или ще затвори 300 локации до края на годината. Акциите се понижиха със 71% през годината. Джан, който имаше 23 милиарда долара през април, загуби 15,9 милиарда долара.

5. Тадаши Янаи

Японският бизнесмен загуби около една трета от състоянието си тази година, след като акциите на компанията за търговия на дребно с дрехи и обувки Fast Retailing паднаха с около 34%. Въпреки че приходите нарастват с 6%, бизнесът все още страда заради ограниченията и блокирането, свързано с Covid-19 тази година. Бяха засегнати фабриките му във Виетнам. Богатството му е спаднало с 14 милиарда долара.