Школите за подготовка на шофьори се притесняват за бъдещето на полигона, след като собствеността му се промени и той премине към Общината. Най-голямата им тревога е да не промени предназначението си, въпреки че от Общината заявиха вече, че възнамеряват да го запазят.
В Русе работят около 20-25 фирми за обучение на водачи, като на полигона се извършва подготовка и се провеждат изпити за придобиване и повишаване категория на леки автомобили, камиони и мотори. Самите инструктори разказаха, че са разпределили терена помежду си, като всеки от тях се грижи за определената част, съобщи Русе Медиа. 
Инструктор от учебен център „Продрайв“, провеждащ изпит за категория С, споделя, че от 10 години сам запълва появилите се дупки и коси тревата в участъка, където работи. Надява се, след като полигонът премине към Общината, тя действително да поеме грижата за възстановяването на алеите и разбитото от дълги години трасе с асфалт, а не с подръчни материали, както го прави той.
От гледна точка на работата на автоинструкторите този полигон е много по-подходящ и удобен, а основното му предимство е близостта до града. Другата алтернатива и полигонът на ДЗС. Според работещите в автошколите най-добре ще е действително съоръжението по пътя за Николово да се възстанови изцяло, за да може да осигурява най-добри условия за качествена подготовка на бъдещите шофьори.