Временно стопираната програма за саниране беше отпушена, след като в последните си дни парламентът гласува още 1 млрд. лева за нея. Така се гарантира обновяването на 10 блока в Русе, които вече имат подписани тристранни договори между общината, Българската банка за развитие и областния управител. А 61 сдружения, чиито документи са в банката, очакват и до тях да стигнат новоотпуснатите пари за саниране по националната програма.

Всъщност въпреки неколкомесечното преустановяване на сключването на нови договори, интересът на русенци към програмата не спря. Тя заработи през февруари 2015-а, като в началото бе посрещната с доста съмнения и слухове, но вече ситуацията е коренно различна и напливът към програмата не спира да расте. Причината за това вероятно са и 16-те жилищни сгради в Русе, които промениха облика си, а обитателите им драстично намалиха сметките си за ток. 
В Русе има общо над 90 сдружения на собственици, чиито заявления са одобрени и имат подписан двустранен договор с общината, а 10 и тристранен. В тази бройка попадат и 17-те жилищни сгради, чието обновяване трябва да стартира тази година. През декември три нови сдружения са заявили желание да се включват в програмата, като техните заявления са одобрени, има и един подписан двустранен договор с общината. През последния месец на 2016 има и две регистрирани сдружения на собственици, които кандидатстват за безплатно саниране, като заявлението на блок „Златна Панега“ вече е одобрено, а това за кооперацията на ул. „Муткурова“ 71 и „Оборище“ 27 все още се обработва. Впрочем има и едно отхвърлено заявление, като прави впечатление, че то е подадено на 22 ноември - ден, след като стана ясно, че е преустановено сключването на нови договори. Заявлението е за блок „Дом“ на „Николаевска“ и е отхвърлено на 13 декември. Това показва актуализираният към 3 януари регистър за изпълнението на националната програма. 
Към момента по нея се работи по изготвяне на техническото обследване, технически паспорт и обследване за енергийна ефективност на пет блока - „Изола планина“, „Шейново“, „Чинар“, „Елба“ и „Калофер“. Очаква се до края на месеца тези дейности да приключат. През тази година трябва да стартира обновяването и на 17 жилищни сгради, като по този начин над 1500 домакинства ще се възползват от възможностите, които програмата предоставя за безплатно реновиране на домовете.