Полетите от летище Русе до София ще стартират през пролетта, но за начало ще се извършват само при хубаво време. Самолети ще излитат и кацат единствено в светлата част на денонощието при отсъствие на мъгла или силен снеговалеж. За полетите ще се изисква видимост над 5 километра и долна граница на облачността от 500 метра. Това обясни собственикът на авиокомпания „Гъливеър“ Янко Иванов по време на дискусията за бъдещето на транспорта в Русе с участието на транспортния министър Николай Събев.
Янко Иванов заяви още, че летището е годно за експлоатация. „Кацнахме със самолет тази сутрин. В 8.00 часа бяхме на летище София. В 8.30 часа излетяхме, а в 9.15 часа бяхме на летището в Русе. Искаме да дадем възможност в рамките на ден, в рамките на час, да стигнете от Русе до София и да си свършите работата“, каза още Иванов.
Ограниченията за полетите ще са валидни, докато летище Русе бъде оборудвано с необходимата апаратура и системи за сигурност, които ще глътнат по-голямата част от бюджета за модернизацията му в размер на 2,6 млн. лева. От страна на държавната администрация ще бъде оказано нужното съдействие това да се случи възможно най-рано, като до aпpил щe бъдат издадени нyжнитe лицeнзи и дoкyмeнти, за да може полетите да стартират. 
Транспортният министър Николай Събев увери, че ще инициира среща с министъра на финансите, за да ускори отпускането на нужните за старта на летището средства. Това няма да е държавна помощ, а ангажимент на държавата за развитие на инфраструктурата, обясни той. Процедурите по обществените поръчки ще бъдат максимално бързо задвижени и конкретните технически спецификации ще бъдат предоставени на Община Русе. Част от дейностите се очаква да се извършат и от общинските предприятия.
По време на форума множество граждани и представители на бизнеса изразиха пълна подкрепа за възстановяване на полетите от летище Русе и дадоха предложения за съкращаване времето за преминаване на тежкотоварните автомобили през ГКПП „Дунав мост“. Като основен проблем представители на бизнеса и институциите посочиха дублирането на данни, които митничарите от България и Румъния въвеждат за всеки от преминалите моста. Някои от присъстващите настояваха за поставяне на допълнителни кантари от румънска страна, с което да се съкрати времето за проверка. Други посочиха, че тол инспекторите нямат място на граничния пункт. 
Министър Събев обеща бързи мерки, които да отпушат трафика още през пролетта, като за целта ще се комуникира активно с румънската страна. По-късно той посети и ГКПП „Дунав мост“ и се убеди на място, че на влизане в България камионите се обработват изключително бързо, в рамките на 3 до 4 минути. Според него обаче трябва да се открият по още две кантарни съоръжения на вход и изход при румънска страна, а също и втори пункт на румънската данъчна служба АНА.
Николай Събев отбеляза, че е необходимо да се подобри ефективността на организацията за обработване на лекотоварния и тежкотоварен трафик. Той обеща, че ще се погрижи за по-голяма експедитивност във вземането на решения, за да може да се реши дългогодишният проблем с непрестанните задръствания в района и струпване на камиони по пътя между Русе и Мартен.
„Ако искаме да превърнем Русе в европейски логистичен център, вратата към Европа трябва да бъде отворена. Ще бъде изработена процедура за облекчено транспортиране на товари и преминаване на пътници. Ако системата, която ще съдържа комплекс от мерки, сработи, тя ще бъде приложена и по другите гранични пунктове на страната. На този етап очакваме конкретни предложения от всички отговорни институции и браншови организации, които да бъдат включени към окончателните решения“, заяви транспортният министър.
Очаква се основният ремонт на Дунав мост при Русе да започне в началото на 2023-а. По време на реконструкцията на съоръжението ще се спира поетапно движението на коли и камиони, така че да не се затруднява допълнително трафикът. Предвидено е до започването на ремонтните дейности да заработи и фериботът между Русе и Гюргево, като първите курсове по линията се очаква да бъдат осъществени през пролетта на следващата година.
В рамките на визитата си в Русе министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев посети и единственото предприятие в България, което произвежда нови локомотиви - заводът на „Експрес Сервиз“. Това е първата обиколка на министъра в железопътен обект, където се извършват модернизация и поддръжка на подвижен жп състав. Министър Събев с интерес се запозна с работния процес и установи, че предприятието е чисто, модерно и с добре организирана дейност.
Николай Събев изрази отново своята позиция, че развитието на екологичен железопътен транспорт е водещ приоритет на министерството и ще се положат всички усилия за това.