Българска компания проучва възможностите да бъдат възобновени полетите Русе-София. Лично председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков е инспектирал пистата на летището в Щръклево и е разговарял с общинското ръководство за възстановяването на гражданските полети. Това стана ясно вчера на пресконференцията на кмета Пенчо Милков и неговите заместници.
Компанията смята, че ще има интерес към дестинацията, тъй като ще се съкрати времето на пътуване и шофьорите ще си спестят натоварения трафик, обясни зам.-кметът Златомира Стефанова. 
Вече са направени сметки, които са показали, че ще са нужни 80 000 лева за ремонт на сградата на летището и за наемане на персонал. Кметът Пенчо Милков съобщи, че потенциалният кандидат има вече закупени 70-местни самолети за полетите Русе-София, а доброто състояние на пистата позволява кацането на самолети ATR72.
Според публикация в FlightZone.bg от 16.02.2001 г. 3 такива самолета са купени от българската компания за консултантски и авиоуслуги International Aviation Services (IAS). Изпълнителен директор на компанията е именно Тодор Иванджиков.
 Общината ще пусне анкета за гражданите и бизнеса на Русе и съседните области, за да се види имат ли желание да ползват въздушната линия Русе-София, на каква цена и в кои дни от седмицата.
„Правим всичко възможно летището да работи, това е уникална възможност за града. Голям инвестиционен фонд, който за 4 дни е закупил обекти за 100 мил. евро в Румъния, проявява интерес към летището и има предстоящи срещи с фонда“, каза Милков и така повдигна завесата на мистерията с румъно-американския фонд през уикенда, за който вчера писа „Утро“. Негови представители са огледали летището през уикенда, но журналисти не са присъствали и за посещението се разбра от изтекла в медиите информация и снимка.
Очевидно интересът към летището в Щръклево се засилва, което поставя първия кандидат „Еон метал“ в конкурентна среда. Както „Утро“ писа, българо-малайзийската компания заяви намерение да превърне летището в логистичен център и Общинският съвет миналата година гласува теренът на аеропортът да бъде продаден, но под условие - кандидатът да получи сертификат за инвеститор клас А. Тъй като това се проточи във времето, срокът на решението изтече и сега общинските съветници би трябвало да гласуват отново за същото. И тук се появява проблем, който може да се окаже препъни камъкът за „Еон метал“. 
„Фирмата, на която сме дали решението да отиде в Министерството на икономиката и да получи профил на инвеститор клас А за летище, се върна с профил на инвеститор клас А за складове“, каза вчера кметът Милков. И уточни, че целта е да има летище с граждански и товарни полети, а не складове.