Да се отменят санкциите и ограничителните разпоредби за хранене на бездомни животни, предлага  Община Русе два дена след заседанието на Общинския съвет на 13 декември, когато рестрикциите бяха гласувани и приети със съдействието на администрацията.
Става дума за Наредба №26 за притежаване, отглеждане и контрол на животни, в която бе въведена забрана бездомни животни да се хранят на разстояние по-малко от 30 метра до детски, учебни и лечебни заведения, както и по улици, тротоари, площади, обществени и административни сгради. 
В предложението, в което изрично се визира храненето с „неподходяща храна“, бе направено от общинския съветник Асен Даскалов /ВМРО/ и предвижда от 200 до 500 лева за първо нарушение и до 1000 при повторно. Мотивът е, че санкциите съответстват на Закона за ветеринарномедицинска дейност.
Всичко това отпада, съобщи вчера администрацията, която вече подготвя предложението за отмяна. Оттам посочиха като причина, „че е недопустимо прилагането на мерки, целящи овладяването на популациите на безстопанствените животни чрез пълна забрана за населението да задоволява хранителните им нужди“. Вместо това ще бъдат въведени конкретни правила за храненето им, реши щабът по Програмата за намаляване на популацията на безстопанствените кучета, в който влизат представители на неправителствени организации, общинска администрация и общински съветници.
„Много мразя да видя пред някой блок изсипана манджа, затова наложих някакъв размер на санкция за хранене на безстопанствени животни с неподходяща храна и исках да се дефинира близко разстояние. Съгласен съм с тяхното решение в момента за отмяна на предложението, но с условието да започне кастрация на котките, които са проблем на територията на град Русе“, коментира вчера Асен Даскалов.
„Не може да има санкция за храненето, и то в такъв обем при положение, че законът допуска връщането на животни след кастрация по места и отглеждането им под надзор на гражданите, общините. Те трябва да бъдат обгрижвани и хранени, но въпросът е с какво - препоръчано е с гранулирана храна. Трябва да спазваме някакви хигиенни норми, да не замърсяваме града и да се съобразяваме с вида на животното. Освен гранули например се дават и лакомства, които са създадени за тази цел и са в зоомагазините. Предвидените глоби няма да могат да бъдат платени, а по-скоро ще се използват за междуличностни спорове между съседи“, каза пък управителят на Общинския приют за безстопанствени животни Жени Попова. 
Община Русе посочва, че популацията на безстопанствените кучета е овладяна, а догодина ще стартира безплатна кастрационна програма за котки.
Проблемът с кучетата определено не е същият, какъвто беше преди 10 години в Русе, но пък няма особена разлика в населените места в общината. Жени Попова сама обясни по време на заседанието на 13 декември, че основния приток на животни към приюта идва точно от тях и става дума основно за кучета.
И докато решението на администрацията да се предприемат мерки за намаляване на популацията на котките догодина е необходима мярка, пропуск е, че не е направено уточнение предвидени ли са превантивни мерки за резултатите от такава кампания. Естественият процес в природата компенсира намаляването на един вид животни с увеличаване на друг, който обикновено е тяхна плячка или неприятел, тъй като се нарушава естественият баланс. Така котките в Русе процъфтяха, когато намаляха кучетата, и е логично, ако изчезнат котките, бързо да нарасне броят на мишки и плъхове.
„Естественият процес е единият вид замества другия. Не можем да прогнозираме какво би станало, но виждаме какво се случи 10 години след намаляване на кучешката популация. Можем с кастрация да балансираме и да стигнем до някакъв нормален минимум. Ще видим в какъв обем ще бъде кастрационната програма и как ще си съдействаме с хората, които се грижат по места за тях“, потвърждава и управителят на Общинския приют.
„Утро“ се обърна към зам.-кмета Димитър Недев със запитване има ли предвидени превантивни мерки в тази насока и какви ограничения иска да наложи администрацията относно храненето на животни, след като предложените глоби не са приети. До редакционното приключване на броя отговор не бе получен.