Два паркирани автомобила са пропаднали миналата нощ в яма на улица в кв. Трите гълъба в Русе, образувана заради спукан водопровод. Часове наред институциите на място се чудеха как да извадят колите заради опасността да пропадне и извиканата тежка техника. От Общината още сутринта бяха изпратили паяк, за да ги вдигне, но кухият терен ги спря.
След осем часа чакане на Неволята собствениците на паркираните автомобили сами си решиха проблема си. Около 15.30 часа с помощта на извикани от тях багери, с греди и подръчни материали колите бяха изтеглени. Сега потърпевшите настояват някой да поеме отговорност за инцидента.
Единият от автомобилите е на Садкъ Садкъев. Той разказва, че малко след полунощ водопроводът се е скъсал.
„Тук като шурна една ти вода, нещо ужасно, и това се случи. От тази сутрин умуват как да ни изкарат колите, кой ще ги поеме тези щети. Всеки вдига рамене. Моята кола, двигателят е опрял долу, няма как да стане“, коментира собственикът.
Брат му Нурал Садкъев обясни, че не е имало признаци за пропадането.
„Всичко изведнъж стана, хората ни събуждат през нощта, че тук върви като река за пореден път. Искат с лебедки да дърпат, аз съм за, но искам да знам кой ще поеме щетите след това“, каза Нурал.
Хората от квартала разказват, че това не се случва за първи път.
„Три пъти са оправяли тази канализация и три пъти спукване на тръба. Нито полагат пясък върху тръбите, нищо, директно чакъл. Докараха техника, обаче техниката не може да влезе, всеки вдига раменете, никой нищо не може да направи. Как да ги вдигнат, като не може да влезе паякът - ето, отдолу е кухо, ще падне директно колата“, възмущава се Гюлтен Кадирова.
Кварталът е част от строителната площадка за изграждане на нова канализация. Причината за конкретния инцидент е авария на съществуващ водопровод. Инж.Никола Пеев - представител на изпълнителя, обясни, че заради почвата при авария, се получават такива огромни слягания.
„Не е за първи път, и на други места са се случвали, но просто е нямало паркирани коли. Ние ще отстраним аварията, обадили сме се на общината, паякът е тук, техниката е тук. Ще подсипем, за да може да влезе паякът, и ще изкараме автомобилите“, каза още той.
На място бяха извикани и служители на пожарната, които да огледат обстановката. Те обясниха, че това не е техен ангажимент, тъй като обектът си има изпълнител. От фирмата изпълнител казаха, че за поемането на щетите ще се разговаря с възложителя.