Общинският съвет вчера единодушно даде ход на процедурите автополигонът и Хиподрумът да бъдат прехвърлени безвъзмездно от държавата на Община Русе. Общинският съветник от СДС Станимир Станчев поиска да бъде записано уточнението, че собствеността ще бъде публична, и получи потвърждение за това от кмета Пенчо Милков.
„Целта не е да се придобива собственост, за да се разпродава и да се правят сделки, напротив! В Хиподрума има 8 спортни клуба, много битови проблеми, искам той да стане общинска собственост с правилник на организация и клубовете да бъдат въвлечени в развитието на съоръжението, да имат права и задължения. Същото се отнася и за автополигона, който всички знаете в какво състояние е - напълно неизползваем, а това трябва да се промени“, коментира кмета. 
На територията на Русе няма друг полигон, подходящ за подготовка на водачи на МПС, а теренът може да се ползва за изграждане на автомобилна писта и автополигон за обучение на деца по автомобилен спорт.
За хиподрума, който се стопанисва и управлява от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ към земеделското министерство, Общината има идея съвместно с лицензираните клубове по конен спорт да се създаде Център за конен спорт Русе (Equestrian Sport Center Ruse), където да се провеждат уроци по езда, да се развиват спортни коне, да се организират турнири, държавни първенства и международни състезания.