Бившата волейболистка от звездния тим на „Дунав“ през 80-те Милка Трифонова работи активно през последните години за развитието на конния спорт. Тя, като част от клуб „Кентавър“, е и в сърцето на организацията по провеждане на държавното първенство по всестранна езда в Русе.

- Г-жо Трифонова, какво е различното в този шампионат?
- Първото, което трябва да знаят тези, които тръгнат към хиподрума, е, че няма да го познаят. Всичко е променено и е като по картинка! Твърдя, че първенството този път ще се състои по висок европейски стандарт. Даже докарахме бариери от Германия. Трасето е подготвено така, че да отговаря на всички критерии на международната федерация по всестранна езда. 
- Каква е програмата?
- Всичко започва днес и ще приключи на 12 април. Започваме с всестранна езда и паралелни турнири - обездка /също днес/, крос-кънтри утре и конкур-ипик в събота. 
- Какво казва списъкът с участници?
- На русенския хиподрум ще видим представители на 12 клуба от страната с над 40 коня. „Кентавър“ ще участва в първенството с 14-годишната Александра Пенчева. Тя ще се състезава с два коня - Вранглер и Джеронимо. Вероника Искърова също ще разчита на два коня - Съни Дрим и Армагедон. Рени Кръстева ще е с Голд Мен, а 11-годишната сензация Калина Димова ще запише дебютно участие с Дим. В демонстрациите пък ще се включат бъдещи кросови ездачи - Магдалена Пенкова с Джеронимо и Валерия Костадинова с Каталог. Призьорите ще бъдат наградени в обедните часове на събота от кмета Пламен Стоилов, както и от спонсори на първенсттвото. 
- Какво друго ще видят зрителите?
- По традиция децата ще имат възможност да пояздят пони. Ще осигурим квалифициран инструктор за тези, които желаят да застанат по-близо до конете и да получат първи уроци по езда. На 10 април ще проведем благотворителна кампания „Осинови кученце“. Гостите на хиподрума ще имат възможност де се приберат вкъщи с питомци от приюта.