Силният пазар през 2021 г. привлече още инвеститори на пазара

По-слабо поскъпване от 2021-ва с не повече от 10 на сто на жилищата за догодина очакват имотни брокери в столицата и най-големите градове в страната.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСИН), дългосрочните прогнози в сегашната обстановка у нас са доста рискови. Той смята, че пазарът ще се влияе силно от политическата обстановка в страната и от развитието на пандемията. Ганев каза, че през настоящата година поскъпването на жилищата спрямо 2020-а е 10-12%, но за догодина то може да не е толкова голямо и ще е в рамките на 5-10 на сто. „Първата половина следващата година няма да е много по-различна от отминаващата. През втората обаче рестрикциите на БНБ, обявени наскоро, може да окажат някакво влияние на пазара. Не може обаче да се очаква спад на цените“, прогнозира брокерът и припомни, че политиката на ЕЦБ и догодина се очаква да бъде да не се увеличават лихвите.

Наско Атанасов от „Виктория инвест“ пък смята, че

през 2022-ра идва времето за успокояване на пазара.

„Ръстовете от 2021-ва няма да се повторят догодина. От една страна за това ще допринесат допълнителните изисквания по отношение на кредитния пазар, планирани от БНБ за търговските банки, които ще доведат до охлаждане на ипотечния пазар“, прогнозира той и добави, че в последните няколко месеца банките са станали по-малко сговорчиви при отпускането на жилищни заеми. „Искат по-голямо самоучастие и намаляват дела от цената, за който отпускат финансиране на сделката, за да се гарантират срещу повторение на ситуацията от кризата от 2008 г. От друга страна цените на имотния пазар са вече почти до тавана. За догодина поскъпването на жилищата ще е само в рамките на инфлацията“, смята брокерът.

От агенция „Имотека“ пък отчитат, че делът на сделките с жилища старо строителство започва да намалява на фона на новите проекти, които се появяват на пазара в столицата. Това може да доведе до дефицит в предлагането на този тип имоти, който да скъси значително периода за сключване на сделка през 2022 г. В същото време цените на апартаментите старо строителство се балансират около настоящите нива или растежът им е плавен, докато нивата при новите проекти се прогнозират трудно в резултат от сериозния скок в цените на строителните материали. „Търсенето ще продължи да бъде по-сериозно от предлагането и през предстоящата година, което ще обуслови продължаваща активност и динамични сделки. Цените по-скоро ще се задържат на стабилни нива. По отношение на новото строителство не се очаква забавяне на темповете му”, коментира изпълнителният директор Люба Атанасова. Според нея други съществени промени на имотния пазар 2022 г. няма да донесе. Динамиката на пазара вероятно

ще доведе до допълнителен спад в дела на сделките, реализирани с отстъпка.

Ще се търсят предимно двустайни и тристайни жилища в близост до зелени площи и метро. Пазарът на къщи и парцели ще продължи да разкрива потенциала си, тъй като и след пандемията хората ще се стремят да разполагат с имот извън големите градове.

Възможен е допълнителен ръст в дела на инвестиционно настроените купувачи, тъй като доходността от жилище ще продължи да се подобрява спрямо съхранението на банков депозит. Потребителите от своя страна ще продължават да търсят познат и сигурен начин за вложение на свободните си средства в условия на инфлация, за да спасят парите си от обезценяване.

Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи припомни, че през тази година инфлацията в строителството на жилища е вече 27%, което ще ги оскъпи значително. Според него при това положение има риск от спад на търсенето, защото по-голямата част от клиентите няма да имат възможност да си купят жилище. „За да се намали рискът от подобно развитие на нещата, е добре държавата по-лесно да започне да издава разрешителни за строеж, т.е. да намали административната тежест. По този начин ще се увеличи предлагането на нови жилища, което ще доведе до нормализация на цените“, смята Шопов.

Нараства интересът към ваканционните имоти

В последните 2 години интересът към покупка на второ жилище извън града, основно в курортите, се увеличи, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties.

“Имотите с атрактивни оферти бързо се изкупиха и предлагането намалява, защото няма ново строителство в сегмента, и предлагането започва да намалява. Даже цените започнаха да нарастват и те се върнаха на нивата от преди 10 години“, поясни тя.

Според нея по морето и в планинските курорти интересът е най-висок, като в ски центровете активността на купувачите не спада дори в летните месеци. Засега все още българските граждани са по-голямата част от купувачите на ваканционни имоти у нас. „В Слънчев бряг обаче делът на чуждите купувачи е немалък и достига около 40%. Подобно е положението в известна степен и в Банско“, добави Стойкова.

Най-често се търсят малки студиа или двустайни апартаменти, като средната цена на сделките е 30 000-40 000 евро.

Заради надути цени имоти с месеци и години чакат купувачи

В момента търсенето продължава да е много по-високо от предлагането, каза за „Монитор“ Румяна Стоилкова от „Явлена“. „Същевременно има жилища с надути цени, които стоят с месеци непродадени, защото собствениците им не искат да отстъпят. В повечето случаи става дума за хора с повече имоти, които са пуснали обява, защото в момента пазарът е силен“, уточнява тя.

Според Стоилкова поне 30-40% от офертите са над пазарните цени и има случаи, когато те стоят повече от година на пазара. Имотите, предлагани на логични цени, намират купувач за около една-две седмици. На въпрос защо немалка част от продавачите не предлагат пазарни цени, брокерката припомни, че ние, българите, не обичаме много-много да се вслушваме в съветите на специалистите. Всеки сам определя за колко да продаде имота си. „Стремежът за надуване на цените се наблюдава по-отчетливо в последните 2-3 години“, каза тя. „Може да се очаква, че тази тенденция ще продължи и догодина. През миналата в началото на пандемията хората очакваха спад на цените, но това не стана“, припомни тя. По думите й това е стимулирало продавачите да продължават да надуват цените.