Община Русе ще може да намали парите, които плаща за стопанисване на регионалното депо за неопасни, инертни и опасни отпадъци. За сметка на това обаче ще трябва да плати повече от очакваното за събирането на битовите отпадъци от Мартен, селата в общината и кварталите Средна кула и Долапите.
Както „Утро“ писа, Общината пробва да намали с близо една трета възнаграждението за оператора на сметището с таван до 412 600 лева с ДДС за следващите две години. Въпреки че сумата бе значително по-ниска от договорените за тази година 600 000 лева, са подадени две оферти. Първата е на досегашния оператор „Берус“ ООД, а втората e на консорциум ДЗЗД „ЕКО ЕКС 2021“, в което влизат „Д Консей“ ООД (дружеството на „Топлофикация Русе“, стопанисващо сепариращата инсталация) и „Хийт Енержи“ ЕООД със седалище в Перник. Предстои проверка на офертите за съответствие с изискванията на обществената поръчка и отваряне на ценовите предложения.
Другата, свързана с отпадъците поръчка - за събиране и транспортиране на боклука от 13-те квартала, села и град Мартен, е прекратена, тъй като заложената цена от 62,50 лева за тон, определена на база миналогодишната и стойността на сходни дейности в Община Русе, се е оказала нереалистична. Извършен сравнителен анализ с три други области установил, че за тази услуга се плащат суми от 89 лева/тон в Перник до 96,30 лева/тон в Добрич, които са с около 50% по-високи. Това налага да бъдат променени прогнозната стойност и максималните цени за изпълнение на услугите, предмет на поръчката, гласи решението на зам.-кмета Димитър Недев.
За събиране и транспортиране на отпадъците от 13-те населени места се предвиждаха разходи за Общината в размер малко над 2 млн. лева за следващите две години. Предполагаемото увеличение вероятно ще означава увеличаване на разходите на Общината с близо половин милион годишно.