Косово заяви, че смята да подаде молба за членство в Европейския съюз, съобщи Дойче веле. Информацията е позована на официално изявление, разпространено след заседанието на Съвета за стабилизация и асоцииране между ЕС и Косово.

Заседанието се състоя в Брюксел под председателството на косовския премиер Албин Курти. От страна на ЕС делегацията беше водена от върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Участниците в срещата подчертаха важността на диалога между Прищина и Белград за нормализиране на отношенията между двете страни.

"Това е много важно за това Косово и Сърбия да напредват - всяка по своя европейски път." - се казва в изявлението.

През 2008 г. Република Косово едностранно обяви своята независимост от Сърбия. Новата държава беше призната от много европейски страни от САЩ, но Белград продължава да смята Косово за своя автономна провинция и не признава независимостта на Прищина. С позицията на Сърбия се солидаризират Русия и някои страни от постсъветското пространство, както и Китай.

Сърбия също е кандидатка за членство в ЕС и във връзка с това се ангажира да нормализира отношенията си с Косово.

От 2013 г. Белград и Прищина се опитват да нормализират отношенията си с посредничеството на ЕС, но напрежението между двете страни остава. Позицията на Европейският съюз обаче е неизменна - Сърбия и Косово ще могат да се присъединят към общността само след нормализиране на отношенията им в резултат на диалог на високо ниво, с посредничеството на ЕС.

Същевременно Русия блокира приемането на Косово в ООН.