Площадка за игра на деца с увреждания откри вчера Лайънс клуб Русе „Сексагинта приста“ в Парка на Възрожденците. Тя е разположена до съществуващата детска площадка, като мястото е определено от Община Русе. 
„Има много площадки за деца в града, но липсват такива за деца с увреждания. Идеята е те да могат да дойдат на разходка сред природата в парка и да се забавляват редом с другите деца“, обясни паст президентът на клуба Павлина Минчева.
На площадката има съоръжение с платформа, за да се ползва от деца инвалиди. Вътре има морски шах, пъзел, музикална игра и една въртележка, което го прави подходящо, освен за малките със двигателни затруднения,  и за деца с аутизъм. Съоръжението е изработено от фирма „Импресия“ по специални изисквания за деца с увреждания и е подходящо за деца от 2 до 12 години. В близост е поставено табло с оцветена игра „Дама“ и „светофар“, който ще помага на децата да опознават цветовете и какво означават те за преминаване на кръстовище.
„Хубаво е, че новата площадка е до детската площадка, за да може всички деца да се забавляват и другите деца да видят, че нашите не са толкова страшни и по-различни от тях“, коментира Ивалинка Владова, която бе с 12-годишния си син Влади, който е с двигателни затруднения и ползва инвалидна количка. 
Новото съоръжение е реализирано с личните средства на дамите от Лайънс клуб, както и спонсорство от фирмите „Делта Текстил България“ и „Астра Биоплант“, чиито представители присъстваха на откриването. То беше уважено и от кмета Пенчо Милков и заместника му Златомира Стефанова. 
До края на месеца в Парка на младежта ще бъде открита люлка за деца с увреждания, съобщи президентът на клуба Наталия Константинова. Отделно от 10 до 24 декември ще се проведе кампанията „Купи и дари“ на клуба, като дарения ще се събират в повечето големи супермаркети. Даренията ще бъдат раздадени на Съюза на слепите, както и на нуждаещи се граждани.