След четиричасово заседание за гледане на мярката на задържания с 3.5 кг марихуана 37-годишен русенец Окръжният съд го остави за постоянно в ареста.
 Емилиан К. бе арестуван миналия понеделник преди кръговото в Бяла при специализирана акция на полицията по информация, че мъжът превозва трева от Югозападна България. По време на обиска в мерцедеса му в страничното отделение за резервната гума в багажника са открити 2.5 кг марихуана. Обискът продължи и в апартамента на Емилиан, където криминалисти откриха 4 грама марихуана, разпределени в пликчета, електронни везни и лични бележки за хора, на които трябвало да бъде доставена дрогата. Малко преди това, след като брат му видял, че Емилиан слиза от патрулка с белезници на ръцете, побързал да изхвърли пакет с трева от терасата. При обхода на блока полицаи от Второ районно открили в градинката зад него 1 кг марихуана в найлонов плик и електронни везни, за които е доказано, че са на Емилиан.
Първоначално двамата братя са отведени за разпит, но на следващия ден по-малкият е освободен поради липса на доказателства за участие в разпространение на дрога. Емилиан пък бе задържан за 72-часа с прокурорско разпореждане.
На заседанието на Окръжния съд в петък в 16.30 ч прокурорът по делото поиска Емилиан да остане в ареста до образуване на дело срещу него за държане и разпространение на наркотици. Адвокатът му обаче изтъкна, че в Европа има закон, който разрешава използването на марихуаната от хората. Съдията даде почивка и след като не бе открит такъв закон в Европейската информационна система в 20.20 часа постанови подсъдимият да остане за постоянно в ареста.