След четиригодишна сага на извънредно заседание в събота Окръжният съд най-после осъди небезизвестния бизнесмен и строителен предприемач Виктор Епщайн на 1 година затвор с три години изпитателен срок за данъчни престъпления в особено големи размери. Присъдата може да се обжалва в Апелативния съд във Велико Търново.
Според обвинението Епщайн дължи данъци в размер 3 124 000 лева - 2 441 887 лева ДДС и 712 601 лева корпоративен данък, за периода януари 2005 - юни 2009 година. Укриването на впечатляващите суми е станало с помощта на счетоводителката му, която не издавала фактури при част от сделките с имоти в новострояща се жилищна сграда на ъгъла на ул.“Плиска“ и „Янтра“. Според обвинението Епщайн внасял в сметката на фирмата само половината пари от продажбите, а другата половина прибирал за себе си. Освен това счетоводството било водено в нарушение на правилата, а пред НАП са представяни неверни данни. Точно преди старта на делото за данъчни измами през 2017 година Виктор Епщайн успя да внесе в хазната 2.5 милиона лева, но делото срещу него продължи и най-после в събота Окръжният съд се произнесе с присъда за дължимите още 624 000 лева.
Това не е първа присъда на Виктор Епщайн, който преди много години започна бизнес с верига хранителни магазини „ДАФ“ в Русе, частна мандра във Ветово и накрай с фирмата си „Вулкан“ започна мащабно жилищно строителство в централните градски части. Но първият и голям скандал с него беше, когато като общински съветник заедно с още двама свои колеги поиска подкуп в размер на 30 000 лева от човек, който искал да строи и потърсил Епщайн за съдействие за строително разрешение. През 2009 г. той бе осъден условно на 2 години с 4-годишен изпитателен срок, 10 000 лева глоба и забрана да бъде избиран като общински съветник. Една година преди това Епщайн направи жестока катастрофа с мерцедеса си край Провадия, при която загинаха спътникът му и Вихрен Петров и возилата се в другата кола д-р Ася Матева. За този инцидент той лежа в затвора 2 години, стоя 3 години без книжка и плати 50 000 лева обезщетение за загиналите. През 2016 г. Епщайн бе обвинен в пране на пари и укриване на данъци. Тогава той направи пълни самопризнания, за да мине делото по съкратената процедура и да облекчи присъдата си, но съдът не се съгласи и то тръгна по обичайния ред през 2017 г., за да завърши сега с условна присъда.