В Русе живеят малко над 120 000 души, сочат 80% от обработените данни от Преброяване 2021. По данни на НСИ към 31 декември 2020 г. в града живеят 135 440 души, което означава, че населението се е стопило с над 15 000 души за година, за което със сигурност най-голям принос има пандемията от Ковид-19.                       
Окончателните данни ще са ясни до края на месеца, а официално пълните резултати трябва да са готови в началото на юли следващата година. Първите известни данни ще са за броя на сградите, жилищата и възрастта на населението. Те едва ли ще покажат по-радостна картина - населението застарява, във всеки блок в града пустеят апартаменти, по селата са останали предимно възрастни хора, които тъгуват по заминалите да търсят другаде препитание деца и внуци.
На територията на област Русе електронно са се самопреброили 75 106 лица в 33 599 домакинства, което представлява 35,3% от броя на населението към 31 декември 2020 година. Хората най-често са срещали затруднения със сателитната карта и посочването на мястото на техния дом на нея, без да броим изнервящите сривове на електронната система. Не липсват и куриозни случаи: граждани са настоявали да бъдат преброени домашните им любимци; семейство забравило да уведоми преброителя, че има син, който живее с тях; а няколко домакинства са изпратили на имейл адресите на НСИ и Община Русе снимки с текст: „Ето колко сме. Пребройте ни“.
На заключителната среща на комисията по преброяване в областта с председател зам.областния управител Стефка Караколева все пак беше отчетено, че след столицата в Русенско е проведена най-ефективната и продуктивна информационна кампания. Доказателство за това е бързото осигуряване не само на достатъчен брой преброители и контрольори, но и на резерви, и всички контролни райони и преброителни участъци са били разпределени равномерно. От комисията изказват благодарности на всички, включили се в процеса, и най-вече на общинските администрации, чиито задачи са били най-трудни.