Корабът „София“, който доскоро бе част от круизните кораби на „Дунав турс“, вече има нови собственици, съобщи „Русе Медиа“. Предварителният договор е подписан и в момента вървят довършителни процедури.
Луксозния плаващ хотел дълго престояваше в лимана на Пристанищния комплекс, но наскоро се е преместил на понтон №8, който е притежание на досегашния му собственик. На 12 ноември на място са дошли да го разгледат представители на местната власт и предприемачи, сред които са забелязани русенец с бизнес в Испания и собственик на корабна компания.
„Дунав турс“ дълго време търсеше вариант за спасяване на един от първите си плавателни съдове, тъй като постепенно обновява корабите си. Самият „София“ е в отлично състояние, бил е боядисан и дори е имал готовност да изпълнява круизи по река Дунав през тази година. Той разполага с великолепни каюти, пространства за ресторантска част, басейни и всичко необходимо за висок клас престой на борда. Възможностите за инвестиции обаче рязко намаляват в условията на пандемия и отменени туристически пътувания и „София“ бе изправен пред реалната опасност за бъде нарязан за скрап в Турция.
Подробности за бъдещето на плавателния съд липсват, тъй като предстои след приключване на сделката новият собственик да обяви намеренията си. По неофициална информация „София“ най-вероятно ще последва съдбата на своя кораб-близнак „Русе“, който бе закупен и преместен към Нидерландия, за да го превърне в хотел. „София“ обаче ще остане в България, като развлекателен плаващ комплекс с ресторант, басейни, дискотека, пиано бар и хотелска част.
Плановете засега са корабът да престои през зимата на сегашното си място, за да бъде преоборудван и да се монтира художествено осветление по корпуса на плавателния съд. Очакванията са до началото на март всичко по него да е готово и да бъде придвижен до новата си стоянка, където да посрещне и първите си клиенти.