Дългоочакваното стъпване на френската верига за спортни стоки „Декатлон“ (Decathlon) в Русе изглежда най-после ще стане факт. Компанията е пуснала обяви за набиране на продавач-консултанти на 20/30/40-часова работна седмица, от които става ясно, че магазинът й ще се намира на „Александровска“ 16. На този адрес, срещу централата на застрахователно дружество „Алианц“, отдавна пустеe едно търговско помещение, което единствено остана свободно от някогашния голям луксозен магазин „Валентина“. 
Интерес на „Декатлон“ към Русе бе обявен още през далечната 2013 г., когато компанията откри първия си обект у нас в столицата. Оттогава бяха открити магазини в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и Плевен, както и два в София, но нашият град оставаше на заден план. Сега изглежда редът му е дошъл.
Очакваше се „Декатлон“ да има свой обект в ритейл парка, който „Видеолукс“ има намерение да строи на терена на някогашния завод „Петър Караминчев“. Парцелът бе отдавна изравнен и подготвен за строителство, което обаче все не тръгва, така че веригата за спортни стоки изглежда е намерила друго решение. В повечето градове „Декатлон“ се помещава в собствена самостоятелна сграда, но има и магазин на една от търговските улици в София, така че този в Русе няма да е огромно изключение. Наскоро „Декатлон“ обяви и нова политика за отварянето на пo-мaлки oбeкти, спeциaлнo в гpaдcкитe цeнтpoвe с идеята стоките да са по-близо дo клиeнтитe. B тези мaгaзини може да се ползва и ycлyгaтa Сlусk&Соllесt, кoятo включвa бeзплaтнa дocтaвкa нa пopъчaнитe пo eлeктpoнeн път нeщa дo вcички oбeкти.
Всъщност откакто започна пандемията и за големите търговски центрове започнаха да се налагат ограничения за посещенията, малките магазини стават като че ли по-предпочитани. Започналата да запустява „Александровска“ малко живна, след като тук бяха открити обекти на „Хесбургер“, на „Пепко“, а сега очакваме и „Декатлон“.
 „Декатлон“ е френска верига магазини, лидер на пазара на спортни стоки, с над 700 магазина в 19 страни по цял свят. Фирмата предлага оборудване и екипировка, насочени към начинаещи до професионалисти. В асортимента й също са дрехи и обувки за мъже, жени и деца, както и аксесоари за над 100 вида спорт, екипировка за планина и къмпинг. Компанията развива и портфолио от собствени марки, които вече са над 20.