Анализатори коментираха в изборното студио на БНТ, че има шанс да се състави правителство.

По-скоро има шанс за ново правителство, поне по-висок отколкото след предходните избори, смята експертът Ваня Григорова. Най-малкото, защото формацията "Продължаваме промяната" е доста "всеядна" и диалогична в същото време. При тях лявото и дясното някак се въртят в кръговрат, сменят местата си. Те успяват да се адаптират към настоящето, коментира Григорова. Според нея фактът, че отнеха голяма част от вота на досегашните партии на протеста показва, че са избрани именно с помощта на тези партии и на този протест. Не виждам никаква пречка те да имат добър диалог както с "Има такъв народ", така и с "Демократична България", а защо не и с БСП, каза Григорова.

Най-вероятно правителство ще се състави, но за мен това дори не е най-важният въпрос, коментира журналистът Петър Волгин. Според него "Продължаваме промяната" е "измислена, изкуствена партия", създадена с ясната цел нещо да се свърши. И оттам насетне не виждам никакви основания за оптимизъм, дори да се състави правителство, каквото най-вероятно ще има, коментира Волгин.

Можем само да се надяваме към момента да се развърже най-после политическият възел, в крайна сметка минахме през един целогодишен изборен цикъл, коментира политологът Калоян Велчев. Според него определено новината на вечерта е много добрият резултат на "Продължаваме промяната", и ако можем да говорим за евентуално управление в рамките на следващия парламент, то ще се формира около формацията на Асен Василев и Кирил Петков, и то ще се наложи да бъде някакъв вариант на широка коалиция, която да включва може би всички партии, попаднали в парламента, без ГЕРБ и ДПС.

Развързването на възела може да ни завърже в много други възли, коментира социологът Антоний Гълъбов. Тъй като засега видимото развързване на възела е пропрезидентско мнозинство - през "Продължаваме промяната". Ако това е развръзката на възела, ще се завърже много по-зле, смята той. Време е да променим представата си за промяна, коментира Гълъбов.

Имаме ясен фаворит преди втория тур, коментира резултата от президентския вот Калоян Велчев. Но е редно да кажем нещо друго. Поне по данните до момента, не само парламентарният, но и президентският вот преминава при изключително ниска избирателна активност. Дори ако се запазят такива числата, това ще е президентският вот с най-ниска избирателна активност, а нямаме причина да вярваме, че на втори тур ще излязат да гласуват повече хора, защото има ясен фаворит. През следващата седмица фокусът ще премине към парламента и това какво правителство бихме могли да очакваме. И макар Радев да е явен фаворит и най-вероятно да спечели изборите, той ще влезе на "Дондуков" 2 за втори път с малко по-нисък праг на легитимност, коментира политологът.