Доц.д-р Елисавета Вълчева е специалист по образна диагностика и инвазивна рентгенология. През 1979 година е завършила Медицинския университет в София, след което 2,5 години работи по разпределение в провинцията. През 1981 година след спечелен конкурс започва работа като асистент в Националната кардиологична болница, където минава всички етапи на професионалното и научното си развитие и защитава доцентура. Има 97 публикации в наши и международни списания в областта на перифернaта съдова патология, а в последните години и по методите на емболизацията, които са много слабо развити и прилагани в България и широко приети и утвърдени методи на терапия в развитите страни.
От септември 2015 година доц. Вълчева започва работа в УМБАЛ „Медика Русе“, като началник на отделение „Образна диагностика“. От четири години тя работи допълнително и като консултант за емболизация на простата, миома, тумори и метастази в черен дроб.

- Доц. Вълчева, хемороидите са социална болест, която мъчи много хора, прекарали много време в седнало положение на работното си място. От какво се предизвиква това заболяване?
- Както и вие казахте, това заболяване е характерно за хора, които прекарват доста часове в седнало положение на работните си места в ежедневието. Хемороидалната артериовенозна мрежа е нормална анатомична формация. Хемороидите могат да се определят като варикозни вени и обичайно са резултат от повишено налягане в дисталната част на ректума и ануса.
Срещат се с почти еднаква честота и в двата пола, най-често след 50-годишна възраст
но болестта се наблюдава все по-често и при млади хора. 
Формирането на вътрешните хемороиди е резултат от нарастване на артериалния кръвоток на ректалните артерии в корпус кавернозус ректи. Разширяването на артериалната и венозна мрежа на аноректалната лигавица води до прогресивно разширяване на съдовете, венозна недостатъчност и разрастване. Именно това увеличение  на съдовете причинява нарастване на налягането и кръвотока в корпус кавернозум на ректума. Механичната функция на корпус кавернозум е в пряка зависимост от кръвотока в артерия мезентерика инфериор /отделя се от аортата/ и нейните клонове - долна и средна ректални артерии.
Развитието на хемороидите се свързва с редица фактори:
нарушения в чревния пасаж, недобра хигиена, бременност и раждане, активно физическо натоварване
при някои спортове - езда, вдигане на тежести, професии свързани с продължително седене, тумори в този регион, генетично предразположение.
- Колко вида хемороиди има?
- Хемороидната болест се дели на два типа -  вътрешни хемороиди и външни хемороиди в зависимост от локализацията в аналния регион.
Вътрешните хемороиди са локализирани навътре от ануса, имат по-изявена клинична картина и развиват по-често усложнения. В еволюцията им разграничаваме четири степени, което е важен фактор за избора на терапевтичен метод.
Първата степен включва началния стадии на болестта.
Тя протича почти безсимптомно и се диагностицира само след внимателен преглед от специалист
При втората степен хемороидалният плексус нараства по големина и излиза по време на дефекация през ануса, но може да бъде репозициониран. Клиничните оплаквания са често кървене, сърбеж и болка.
В третия стадий хемороидите спонтанно излизат през ануса и по-трудно може да бъдат репозиционирани навътре. Кървенето е по-обилно и често съчетано с  усещане за влага и постоянен сърбеж.
Най-опасен е четвъртият стадий, тъй като хемороидите са постоянно извън ануса и не могат да бъдат репозиционирани навътре от ануса.
Кървенето е постоянно, съчетано е с постоянен сърбеж, силна болка
и дори затруднено движение при вървеж.
- Дотук описахте, меко казано, страшна картина на заболяването. Кажете, моля, какви са методите на лечение.
- На настоящия етап основните методи на лечение на хемороидите се делят на хирургични и нехирургични. При хирургичното отстраняване на хемороидния плексус, операцията се извършва под обща упойка и почти винаги се уврежда и съседна здрава тъкан. Оперативната рана е болезнена и възстановяването е за период около 20 дни.
Нехирургичните методи на лечение включват лечение с лазер, радиофрекфентна аблация, лигиране, фотокоагулация, емболизация на съдовия плексус. Могат да се прилагат и в комбинация.
- Доколкото е известно, емболизацията на хемороидалната артерия е нов метод за лечение на хемороидите. Спрете се по-подробно на него.
- Действително емболизацията е нов метод в медицината за лечение на хемороиди. Чрез него ние целим директно спиране на кръвотока към тях, в резултат на което симптомите и специално кървенето са елиминирани. Няма директна анална травма, инцизия или образуване на ръбцова тъкан. Процедурата продължава от 30 минути до 1 час.
Важно е да се знае, че
технически емболизацията се извършва под рентгеноскопичен контрол
След пункция на артерия феморалис комунис се въвежда тънък катетър в артерия мезентерика инфериор. Инжектира се препарат /контрастна материя/ и се изобразява артериална хемороидална мрежа. Следва селективна катетеризация на ректалните артерии и с въвеждане на тънък платинов койл с размери 2-3 мм в диаметър /наподобява тънка пружинка/, се спира кръвоснабдяването и се тромбозира съдът. Катетърът се изважда и на мястото на пункцията се поставя компресивна превръзка. Основна клинична индикация за прилагане метода на емболизация е кървене, неповлияващо се от консервативно лечение при хемороиди от първа до трета степен.
- Какви са предимствата на този метод на лечение?
- Предимствата на техниката на емболизация са поддържане на хемороидалните тъкани на мястото. Този метод предпазва от развитие на анална инконтиненция /изпускане/, разязвяване, няма болков синдром,
бързо възстановяване след процедурата и липса на хирургични постоперативни усложнения.
Болничният престой на пациентите е само един ден и после пациентите се връщат към нормална активност. Най-общо казано, емболизацията елиминира риска от аноректална травма.
Накрая ще посъветвам пациентите при най-малките симптоми на болка или сърбеж в аналната област или кървене да потърсят помощта на хирург. Ако обаче решат да се отърват от хемороидите по по-безболезнен начин, да дойдат в Университетска болница „Медика Русе“, за да им приложим метода на емболизация.