Регионалният исторически музей се сдоби с част от плата, който е използван за опаковането на Триумфалната арка в Париж по проекта на Кристо Явашев. Роденият в България Христо Явашев - Кристо, емигрира във френската столица през 1958 г. и отсяда близо до Триумфалната арка. В Париж среща Жан-Клод. Първоначалната идея за опаковането на един от символите на столицата на  Франция възниква у Кристо и Жан-Клод още през 1961 г.
Жан-Клод почина през 2009 г., а Кристо през май 2020 г. на 84 години. Мечтата им обаче бе осъществена тази година. Опаковането стана с 25 хил.кв.м рециклируем сребристо-синкав полипропиленов плат, опасан с 3000 метра червено въже. Всичко това струва 14 млн. евро, като в проекта са участвали около 1000 души. Арт инсталация можеше да се види 16 дни от 18 септември до 5 октомври. 
Парчето плат, с което вече разполага русенският музей, е донесено от Венцеслав Петков, уредник в отдел „Природа“. Той посети и видя на живо опакованата арка и оттам донесе частица от изживяването - парчето плат с размери 7 на 7 сантиметра.