Смъртността в Русенска област расте с тревожни темпове през тази година, показват данните на националната статистика. Броят на починалите през 2021-а се увеличава с 29 на сто спрямо предходната 2020 г. В периода 1 януари - 30 септември миналата година са починали 2747 души. Заради продължаващата пандемия от Ковид-19 и пренапрежението на цялата здравна система през 2021 г. броят им е с почти 800 души по-голям - 3544.
Печални рекорди са регистрирани и в трите тримесечия на настоящата година. През януари-март броят на умиранията е с 20,3% по-голям, отколкото през същото тримесечие на 2020 г., когато още нямаше пандемия. През второто тримесечие темпото се покачва - ръст с 43,9% на умиранията. През 2020 г. за този период са починали 859 души, а през тази година - 1236. През юли-септември картината не е кой знае колко по-радостна - 210 смъртни случаи повече или ръст от 23,8 на сто.
Същата тревожна статистика се отчита в цялата страна, така че Русе не е изключение. Възрастовото разпределение на починалите се запазва сравнително еднакво във възрастовите групи до 69 навършени години. Наблюдава се нарастване на относителния дял на смъртните случаи във възрастовите групи от 70 до 79 години.
Статистиката не разделя починалите според причината за смъртта. Коронавирусът обаче се приема от медиците като пряк и косвен фактор за загубата на повече животи и въобще за усложняване на здравния статус на населението. Пряк, защото има хора, главно с различни заболявания, които биха могли да живеят още, но не успяват да се преборят с инфекцията. Косвен - защото заради пандемията мнозина отлагат или пропускат профилактични прегледи и така се лишават от възможността да получат здравни грижи при нужда. Други пък опитват да се справят сами с наглед дребни здравословни проблеми и когато потърсят помощ, понякога е късно.