Вече цял месец асансьорът във високата сграда в края на улица „Църковна независимост“ не работи. На третия и шестия етаж там се намират службите от градския кадастър, на седмия и десетия етаж е Регионалното управление на образованието - все институции, които се посещават от множество граждани. Всички те обаче - както и десетките специалисти, които работят там, а също и в останалите офиси по етажите, са принудени да натоварват мускули в принудителни фитнес упражнения, като се качват и слизат пешком. 

Асансьорът се оказа със сериозна повреда, която налага подмяна на основни части в съоръжението. Ето защо на вратите на подемника на всеки етаж е окачена табелка с надпис „Асансьорът е в ремонт. Забранено ползването!!!“. Всъщност, освен че е „забранено“, ползването е невъзможно - поради горните причини. За по-изразително обаче на първия етаж вратата на асансьора е подпряна с... тухла четворка! Проблемът е, че много от хората не обръщат внимание на бележките - може би са свикнали с предупрежденията за носенето на маски, а ако някой се залети и отвори вратата, ще пропадне в шахтата, обясниха работещи в сградата. 
Много от русенци, които имат работа в кадастъра, като разберат, че трябва да се катерят пеш до шестия етаж, просто се отказват и си тръгват. Слабо утешение е, че колкото по-нависоко се качваш, толкова по-прелестни гледки се откриват пред очите ти от стълбищните площадки. Но на хората, които работят в офисите в сградата и им се налага да се качват и слизат по стълбите по няколко пъти на ден, определено вече не им е до красиви есенни дунавски пейзажи. 
Вчера качването пеш до десетия етаж се наложи да направят и областният управител Борислав Българинов заедно със заместничката си Стефка Караколева, и кметът Пенчо Милков и неговият зам. Енчо Енчев. И аз видях хора, които бяха седнали на мраморните перила между етажите да си поемат дъх, каза кметът. След разговор по телефона той обясни специално за „Утро“: „Поръчани са всички необходими части за подмяната и ремонта, една от тях по-рядко се намира, очаква се и тя да бъде набавена скоро. Имам уверенията, че до края на следващата седмица ремонтът ще приключи и асансьорът отново ще заработи“. 
Цялата сума, необходима за поправката, е между 4 и 5 хиляди лева, продължи Милков. И уточни, че Общината е собственик само на етажите, които се използват от РУО и от БСП. Но независимо от това, ние поемаме разноските и извършването на целия ремонт, а след това ще разпределяме разходите с останалите в сградата, добави той.