Правосъдният министър определи като обосновано решението на Конституционния съд, че назначението на Кирил Петков за служебен министър противоречи на основния закон.

Според проф. Янаки Стоилов няма проблем с решенията на Министерския съвет, защото той е колективен орган. Индивидуалните актове, които Кирил Петков е издал като министър, остават валидни, но могат да бъдат атакувани.

"Това решение потенциално засяга валидността на актовете, които е издал Кирил Петков", заяви служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

БНТ: По какъв начин ги засяга, то не е директно, но очаквате ли да възникнат съдебни спорове по някои от актовете?

"Аз очаквам не само и не толкова по юридически причини, колкото по политически да бъдат оспорвани някои от най-чувствителните решения, които той е издавал", допълни проф. Янаки Стоилов.

"Възложила съм на екипа на министерството да направи анализ кои актове евентуално биха били засегнати от съдебни бъдещи спорове. Това е първата стъпка, която правим в тази посока. Дали ще санирам или не - няма как в момента да отговоря, защото това са актове, които са свързани с други - специфични", каза още служебният министър на икономиката Даниела Везиева.