„Каолин“ ще инвестира в изграждането на нов соларен парк край Ветово, съобщиха от минната компания. Целта е заводът там да спре да използва за производството си електроенергия от изкопаеми суровини и да премине към изцяло зелена енергия. Ако този проект в България бъде успешен, ще бъде реализиран и в други заводи в България.
„Каолин“ има намерение да инвестира около 80 млн. евро, за да изгради завод за кварцов пясък в Дулово, който ще бъде най-модерният в Европа, а може би и в света. Той ще осигури между 220 и 250 работни места, като с това ще привлечем и последващи инвестиции в региона.
Компанията има общо 8 завода в България, като основните са в Каолиново, Ветово и Сеново. Те произвежда каолин, който се ползва главно в керамичната индустрия, кварцов пясък, използван в производството на стъкло. Дружеството има 1000 служители в България, като половината от продукцията се продава на бизнеси в страната, а останалите 50% се изнася в Турция, Гърция, Румъния, Италия. Фирмата е част от германската „Кварцверке Груп“ и допринася с между 20 и 25% от общия оборот на холдинга. Общата инвестиция на групата в България до момента е близо 100 млн. евро.